Helder wit tot vele kleurvariëteiten.

Koning der edelstenen

Diamant – ook wel de koning der edelstenen genoemd – bestaat uit zuivere koolstof. Tot in de vijftiende eeuw werd diamant uitsluitend door keizers en koningen en andere machthebbers gedragen, als symbool van macht, moed en onoverwinnelijkheid. Het is de steen van de liefde die op 17 augustus 1477 voor het eerst door Aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk aan Maria van Bourgondië in haar gouden trouwring werd geschonken.

De magie van de diamant

De gewoonte om een trouwring met diamant aan de vierde vinger van de rechterhand te dragen, stamt uit de tijd van het oude Egypte. De Egyptenaren uit die tijd, waren er van overtuigd dat de “vena amoris” (liefdesader) rechtstreeks van het hart naar het vingertopje van de vierde vinger van de rechter hand liep. Daarnaast geloofden de Grieken, dat het vuur in de diamant de weerspiegeling was van de eeuwig brandende vlam der liefde. Er werd verteld dat de pijlen van Cupido diamanten punten bezaten. In de Middeleeuwen werd aan de diamant magnetische kracht toegekend. Als echtgenoten een ring met diamant droegen, zouden ze naar elkaar toegetrokken worden. Het kristallijnen licht van de natuurlijke diamant symboliseert het onverschrokken zoeken naar oneindige liefde. De diamant is de steen van het sterrenbeeld Ram.

Het huwelijksgeschenk ooit geschonken aan Koningin Emma bestaat uit een collier en een “devant de corsage” vervaardigd uit diamanten.
De tiara-set is gemaakt waarschijnlijk voor Prinses Juliana; zij werd er het eerst mee gezien in 1937. Zij droeg het collier en de bandeau samen met de immense “devant de corsage”. Dit was een duidelijk teken en een ode aan haar grootmoeder Koningin Emma. Deze set van haar grootmoeder Emma kreeg zij vermoedelijk als huwelijksgeschenk bij  haar huwelijk op 7 januari 1937, met Prins Bernhard, van haar moeder Koningin Wilhelmina.

Close-up van de bandeau-tiara. De tiara bestaat uit 27 zeer grote roos geslepen diamanten die zijn gezet in een platina band. De centrale diamant, die een enigszins gele kleur   schijnt te hebben, is licht ovaal geslepen.  De diamanten komen uit een zogenaamd ‘lot’ van 34 grote roos geslepen diamanten, die ooit uit het huwelijksgeschenk voor Koningin Emma kwamen. Tegenwoordig draagt Koningin Maxima deze eenvoudige, maar imposante tiara, samen vaak met het bijpassende schitterende diamanten collier.  

Herkomst en topstenen Het woord diamant komt van het Griekse ‘adamas’ dat ‘ontembaar’ betekent en tevens duidt op eeuwigdurende trouw. Van de vierde eeuw voor Christus tot in de achttiende eeuw werden alleen in India diamanten gevonden. Marco Polo meldde reeds over deze schitterende stenen uit India in zijn reisverslagen. Een aantal van de mooiste diamanten ooit zijn afkomstig uit de beroemde Golconda mijnen, zoals de Koh-i-noor (Berg van Licht) van 108 karaat (te zien in de Tower in Londen waar we eveneens de verschillende Cullinan’s en The Great star of Africa, van wel 530,2 crt. kunnen bewonderen)

Stuart Diamond Necklace en Parure

In 1897 gaf Koningin Emma opdracht aan Juwelier Eduard Schürmann & Co te Frankfurt om een nieuwe tiara te vervaardigen voor de inhuldiging van haar dochter, prinses Wilhelmina, die het volgende jaar zou plaats vinden op 6 september 1898. Juwelier Schürmann ontwierp eerder voor haar, Koningin Emma, een schitterende Diamanten tiara, waarin een grote peervormige diamant met een zacht blauwe kleur, uit de 17e eeuw, ook wel bekend als de Holland of Stuart diamant, gemonteerd zat . Een steen met een bijzonder “verleden”. 

De Stuart Diamond Parure bestaat nu uit een tiara met deze grote peervormige diamant als middelpunt omgeven door vele diamanten en tien grote diamanten, een importante choker en een “devant de corsage.” completeert deze Parure.

Hoewel de parure voor haar werd gemaakt, heeft Koningin Wilhelmina  de Parure maar zeer sporadisch gedragen, Zij heeft de Tiara en het devant de corsage, voor haar inhuldiging in 1898 gedragen en tijdens haar huwelijk in1901 en terloops voor een statie portret. Hiervoor was zij wel bereid om de gehele Stuart Parure als grote uitzondering in zijn complete uitvoering te dragen.

Haar dochter Juliana, die Koningin werd in 1948 besloot om de volledige parure te dragen op de avond van haar inhuldiging. Ze was dol op de Stuart Diamond Parure en droeg deze vaak tot in de zeventiger jaren. 

Sindsdien werd de Stuart Parure niet meer gezien. Koningin Beatrix heeft nooit enig onderdeel van deze Parure gedragen, misschien omdat het geheel te opzichtig was voor haar smaak. De grote diamant voor de tiara, die niet alleen de “Holland” diamant bevatte, maar ook nog eens tien zeer grote roos geslepen diamanten, kan gedragen worden in een hoge en lagere stand, hoewel de laatste nooit werd gedocumenteerd. 

Ook vervaardigde Juwelier Shürmann & Co een groot diamanten collier dat onderdeel werd van deze parure samen met een “Devant de corsage”; (een grote diamant bogen(strik) broche), deze bevat zes vol bezette bogen en vijf grote hangende diamanten waaraan ook nog twee zeldzame driehoekige delen zijn toegevoegd.

Holland Diamant

Ooit kocht Willem III in 1690 een grote ruwe diamant als cadeau voor zijn vrouw Mary II van Engeland. De ruwe diamant werd het meest waarschijnlijk in Amsterdam geslepen in dat zelfde jaar nog. We hebben nog de officiële rekening van deze bewerking. Het resultaat was een peervormige roos geslepen diamant met een gewicht van 39,75 karaat. Deze “Stuart diamant” verwisselde van eigenaar en werd de centrale steen in een grote broche. Na de dood van Queen Mary II in 1694 gingen al haar bezittingen, waaronder haar sieraden naar haar man Willem III. In 1702 overleed hij en werden de sieraden met inbegrip van de “Stuart” Diamant, geïnventariseerd. Aangezien de meeste sieraden oorspronkelijk eigendom van het Huis van Oranje waren, keerden de juwelen terug naar Nederland. In 1815 was het Huis van Oranje in staat om hun heerschappij te hervatten, maar nu als Vorsten, en hun juwelen collectie verhuisde met hen mee naar Nederland. 

De Queen Mary II, Stuart of Holland Diamant

  In het archief van het British Museum bevinden zich documenten, waaruit blijkt dat na de kroning van de Nederlandse Stadhouder Willem III en zijn echtgenote Mary Stuart II tot Koning en Koningin van Engeland een grote, ongeslepen diamant aan de koningin werd aangeboden.

Tot in 1690 onderhandelde een goede vriend van het koninklijk paar, Hans Willem Bentinck, 1e graaf van Portland, namens haar over de aankoop van deze steen, die al eerder voor een bedrag van 30.000 pond was aangeboden aan een “buitenlandse prins”. Nadat men uiteindelijk overeenkwam, dat de bewerking van de diamant het risico van de koper zou worden, deed Lord Portland, als tussenpersoon, een aanbetaling op deze “Grote Steen” van vierduizend pond. Uiteindelijk zou de verkoper, sir William Langhorn Barre & Company, een bedrag van 12.338 pond voor deze opmerkelijk diamant ontvangen. Volgens de verkoper was de diamant bijzonder geschikt om er een perfect hart van te slijpen en dat deze dan het best tot zijn recht zou komen in een hoofd – of borstsieraad. (Defant de Corsage)

Ruim 300 jaar later kreeg de in de Duitse stad Frankfurt gevestigde juwelier Schürmann opdracht om uit een groot aantal met voornamelijk roosgeslepen diamanten bezette ornamenten een imposante tiara te vervaardigen met als blikvanger een grote, druppelvormige roosgeslepen diamant. Uit de bewaard gebleven documenten komt naar voren, dat uit de ruwe diamant van 1690 een blauwe steen tevoorschijn was gekomen, want kort voor de inhuldiging van Koningin Wilhelmina op 6 september 1898 in de Nieuwe Kerk van Amsterdam, wordt er geschreven “indien het bovenstuk met de blauwen diamant gebruikt wordt als haarornament moet er nog een onderstuk aan vastgeschroefd worden in het geval ’t haarornament uit 3 stukken bestaat”. Voor sommigen moet deze bijzondere steen, die in oude documenten ook omschreven staat met een gewicht van 159 grein, de “Stuart” dan wel Koningin Mary II diamant worden genoemd als eerbetoon aan de echtgenote van Koning-Stadhouder Willem III, Mary Stuart hoewel de Holland diamant ook een benaming is, die sinds de eerste helft van de 19de eeuw veel gebruikt is.

Hier boven ziet u de foto’s met de onderstaande teksten;

In December 1960 maakte de Haagse fotograaf Max Koot dit staatsieportret van Koningin Juliana, waarbij zij o.a. de met roosgeslepen diamanten tiara met de Koningin Mary II diamant draagt, die behoort tot de collectie van de Stichting Kroongoederen van het Huis van Oranje-Nassau.

Drie schetsen van juwelier Schürmann te Frankfurt, die in 1897/98 zijn gemaakt van de tiara met de “Huisdiamanten”, waarop te zien is dat de tiara ook in twee vereenvoudigde lagere vormen te dragen is.

Rekening van de aankoop van de ongeslepen the great diamond van Koningin Mary II van Engeland, waarvoor Sir William Langhorn 12.338 pond ontving.
Coll.British Museum, Londen.

De Blue Hope 

Oorspronkelijk een diamant van 112 karaat. Deze diamant is in 1672 in hartvorm over geslepen, met een gewicht van 68,80 karaat. In 1792 werd de blauwe diamant uit de Franse schatkamer gestolen en verdween naar Londen. Daar werd de steen nogmaals over geslepen, met een restwaarde van 45,52 karaat (bevindt zich nu in het Smithsonian Institute, Washington D.C.). De Regent, van 140,50 karaat, een van de mooiste diamanten uit de Franse kroonjuwelen (Louvre, Parijs), was een van de laatste grote stenen afkomstig uit India. Deze en diverse andere uitzonderlijke stenen hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van koningshuizen, met in hun kielzog verhalen over liefde, passie, macht, overwinning, verraad en intriges.

Graff Pink Diamant

Diamant in smaragd geslepen vorm Een zeldzame roze diamant van 24,78 karaat heeft bij Sotheby’s in Genève € 34 miljoen ($ 46 miljoen) opgebracht en daarmee is deze roze Fancy-diamant het duurste sieraad ooit op een veiling verkocht (november 2010).

Na een hevige biedingsstrijd tussen vier geïnteresseerden werd Laurence Graff, een in Londen gevestigde juwelier en diamant handelaar, de gelukkige eigenaar. Kort na de veiling gaf hij de volgende reactie: “Het is de meest fantastische diamant die ik ooit heb gezien en ik ben blij dat ik hem heb gekocht”. De kleur en de slijpvorm van deze diamant zijn uitzonderlijk. De steen is geslepen in smaragd vorm, een achtkant met enigszins ronde hoeken. Normaal gesproken hebben alleen witte een dergelijke vorm. De edelsteen, die in een ring is gemonteerd, is ook heel bijzonder door zijn zuiverheid. De diamant is volledig doorschijnend en heeft geen oneffenheden in het materiaal. De roze steen is afkomstig van een privéverzamelaar, die de diamant al zestig jaar in zijn bezit had.

Kloven, zagen en snijden

Een ruwe diamant kan nog niet als sieraad dienen. Een ruwe diamant is dof en vrijwel altijd onregelmatig van vorm. De diamant krijgt pas na verschillende bewerkingen zijn eigen vorm en schittering. Eerst worden alle onzuiverheden eruit verwijderd. Dat doet men door het onzuivere deel eraf te slaan (kloven) of door het eraf te zagen. Voor deze handeling wordt uitgevoerd bekijkt een deskundige door een sterk vergrootglas via welk proces dit moet plaatsvinden. Ook geeft deze exact aan hoe de schoonheid van de diamant maximaal kan worden benut. Na het aftekenen van de steen kan worden gekloofd of gezaagd. Dit gebeurt met behulp van andere (industriële) diamanten, omdat diamant nu eenmaal het hardste materiaal is. Bij het kloven splijt er een stukje van de steen af. Vroeger gebeurde dit manueel met ander stuk diamant. Momenteel heeft de laser deze bewerking volledig naar zich toe getrokken.

Voor het zagen van diamant wordt een bronzen schijf gebruikt waarvan de rand bedekt is met een laagje diamantpoeder. Deze maakt 5.000 tot wel 10.000 omwentelingen per minuut. Nadat er voorzichtig een gleufje ingezaagd is wordt het stukje eraf gezaagd. Deze bewerking duurt langer maar is secuurder dan het kloven. Het volgende proces bij de diamantbewerking is het snijden; dit gebeurd via een draaibankje, waardoor de diamant wordt geslepen met een ronde rand. Zo ontstaat de grondvorm. Deze is rond, ovaal, peervormig, langwerpig of vierkant.

                

Diamant slijpen

In 1456 werd in België het diamantslijpen uitgevonden. Dit gebeurde met een draaischijf, olijfolie en diamantpoeder. Deze uitvinding was het begin van de diamant nijverheid in Brugge. Toen de havens van Brugge later niet meer bereikbaar waren door verzanding van de zeearm die Brugge met de zee verbond, verplaatste de diamanthandel zich naar Antwerpen. Door en voor de inquisitie vluchtten veel welvarende Antwerpenaren naar Amsterdam en vervolgde de diamantnijverheid zich daar. 13062065_1698422137112517_8815519344086610928_n

In de eerste instantie werd een ruwe diamand bewerkt door het kloven langs de van nature aanwezige breukvlakken. Deze worden altijd door de steen zelf aangeven met kleine natuurlijke “driehoekjes”, die u goed kunt waarnemen op de weergave van De Beers.

Diepte & bron

Diamanten ontstaan op zeer grote diepte (tot wel 450 km onder de grond), onder zeer hoge temperaturen en hoge druk. Bij vulkaanuitbarstingen komen ze met het magma naar de oppervlakte. Ze bevinden zich in de Kimberliet pijpen, waar ze via ondergrondse tunnels worden gewonnen, en ook in alluviale afzettingen in riviergrind worden gevonden.

Bijgeloof en geneeskrachtige werking

Zoals aan veel edelstenen wordt ook aan diamant vaak een beschermende werking toegekend. De diamant stond voor kracht en onoverwinnelijkheid. Dit gaf onder andere soldaten moed. Een onrechtmatig verkregen diamant echter zou zorgen voor vele jaren van ongeluk.

Diamantlanden

In de negentiende eeuw begon de winning van diamanten in Zuid-Afrika met de vondst van een ruwe diamant van 21,25 karaat, de Eureka, in Kimberley. Twee jaar later werd daar een diamant van 83,50 karaat gevonden. Sindsdien groeide Zuid-Afrika uit tot ’s werelds grootste diamanten producent. De Kimberley-mijn is een van de beroemdste mijnen ooit. In de loop der tijd hebben zich nog meer spelers op de wereldmarkt aangediend, zoals Angola, Botswana, Namibië, Rusland, Zaïre, Sierra Leone, Venezuela, Brazilië, Canada en Australië. Australië staat vooral bekend om zijn natuurlijk gekleurde diamanten en de bijzondere FancyBue-diamanten. in het laatste deel bespreken onder anderen “ De Beers Millennium Jewel 4”. De Shirley Temple Blue Diamond en Oppenheim Diamond. De kleurloze stenen die in de achttiende eeuw werden gevonden in Matara op Ceylon, werden als inferieur beschouwd en stonden bekend onder de naam Matara-diamanten. Deze naam is nu in de vergetelheid geraakt. Hun hardheid varieert tussen 7 en 7,5; en waren dus geenszins diamanten.

Vindplaatsen

Eerst werd diamant vooral gewonnen in India. De Fransman Jean-Baptiste Tavernier, een ontdekkingsreiziger, nam daar grote diamanten vandaan mee. Tot in de 18e eeuw was India de enige plek waar diamant werd gedolven. De meest bekende diamanten uit de geschiedenis komen er vandaan. Later werd in Brazilië diamant gevonden. Ook in Australië, Siberië, Canada en Afrika wordt tegenwoordig diamant gedolven.

Anekdote

Ter gelegenheid van hun verloving in 1965 gaf Prins Rainier III van Monaco aan Grace Kelly een in smaragdvorm geslepen diamant van 10,47 karaat van “Cartier” in platina zetting. Grace Kelly stond echter nog onder contract om de legendarische film “High Society” op te nemen, en zou daarna in het huwelijk treden met Prins Rainier. Grace mocht bij hoge uitzondering deze film alsnog opnemen van haar toekomstige echtgenoot. Zij wilde echter haar ring nooit meer afdoen, ook niet tijdens de opnames van haar laatste film. Zo werd de film “High Society” opgenomen met een tot de tanden, zwaar bewapende, bewaking.

13092139_1698422213779176_3223096243415848859_n 13043609_1698422253779172_4487256497619633990_n 13096262_1698422180445846_7372303647045039997_n

Noblesse oblige

Grace Kelly’s eerste verlovingsring was een Robijn briljant “Eternity” ring. Robijn was voorheen ook de Officiële aanzoek edelsteen aan het Italiaanse hof. Monaco was van oudsher verbonden met het Italiaans koningshuis. Vandaar dat Prins Rainier III van Monaco oorspronkelijk een robijn briljanten ring bestelde bij “Cartier”. Echter, toen de prins de enorme diamanten verlovingsringen aan de handen van de andere Hollywood-actrices zag, bedacht hij zich geen moment en kocht hij snel voor zijn bruid-to-be, een enorme 10,5 karaat emerald geslepen diamanten ring bij zijn vaste leverancier “Cartier”, die alom grote bewondering oogstte…

Gewichtsaanduiding

Karaat is een eenheid voor massa die gebruikt wordt voor edelstenen. Het woord is afkomstig van het Griekse ‘keration’ (vrucht van de Johannesbroodboom) en is via het Arabisch en Italiaans in de Nederlandse taal terechtgekomen. Vroeger hadden verschillende landen hun eigen karaat, ongeveer overeenkomend met het gewicht van een zaadje van de Johannesbroodboom. Vanwege hun constante gewicht werden deze zaadjes gebruikt voor het wegen van diamanten en andere edelstenen. In 1907 werd het metrische karaat vastgesteld en wel op 200 milligram, onderverdeeld in honderd ‘puntjes’.

BRILJANTEN 

Buiten de prachtige diamanten die we veel zien in de tiara’s, brochjes en colliers van de juwelencollectie van de Oranjes, zien we recentelijk een verrassende aanvulling in briljanten sieraden. Opvallend zijn de schitterende rozet robijn briljanten oorhangers, die uit afneembare delen bestaan en in vol ornaat driedelig gedragen kunnen worden. Eén van de eerste keren dat Koningin Maxima deze oorhangers droeg, was bij het Staatsbezoek aan Polen, De Oorbellen waren min of meer een hommage aan de nationale twee kleur van Polen. Onlangs is de collectie uitgebreid met een aflopend briljanten choker, met meer dan 50 briljanten, welke ook nog verlengd kan worden met een verlengstukje met acht briljanten. Op deze manier kan het collier hoog en laag in de hals gedragen worden. We zagen het voor het eerst bij het Staatsbezoek aan Frankrijk, op de trappen van “Le Petit Palais” in Parijs

.

Diamant in hart geslepen vorm  

Londen November 2016

Graff Diamonds, Londen, heeft de grootste ooit geslepen “ Hart shape Diamond” met een D kleur, Loupe zuiver, met een gewicht van 118,78 karaat, voorgesteld aan de wereld. Genaamd als de “Graff Venus”, heeft de steen de kleur D, Loupe Zuiver IIA, excellent slijpsel, uitstekende symmetrie en geen fluorescentie – de aller hoogste gradering, die een diamant kan krijgen. De “Graff Venus” werd geslepen uit een 357-karaat ruwe diamant, die in 2015 gevonden is in de Letšeng mijn in Lesotho. Van vondst tot voltooiing, heeft het proces van analyse, slijpen en polijsten 18 maanden geduurd. Speciale gereedschappen werden ontwikkeld om de steen te kunnen slijpen en Graff melde dat het proces alleen door ’s werelds meest ervaren en beste diamantbewerkers kon worden uitgevoerd. Laurence Graff, voorzitter van Graff Diamonds, zei: “We kregen de “once in a lifetime” kans met de “Graff Venus” en creëerden; absolute perfectie. Ik ben er trots op om te kunnen zeggen, dat we het allermooiste hebben geleverd. “De “Graff Venus” is het bewijs van de hoge graad van vaardigheid en expertise van ons elite team. Woorden schieten te kort om deze steen te beschrijven. Het is de mooiste hartvormige diamond, die ik ooit heb gezien.

1x-1 graff-venus-with-reflection-lr-e1478004738824

Graff Diamonds, Londen, has unveiled the largest D colour, flawless, heart-shaped diamond in the world, weighing 118.78 carats. Named the Graff Venus, the stone has been graded a D colour, flawless type IIA with excellent polish, excellent symmetry and no fluorescence – the highest accolade a diamond can achieve. Either there are no banners, they are disabled or none qualified for this location! The Gradd Venus was cut from a 357-carat rough diamond discovered in 2015 at the Letšeng Mine in Lesotho. From discovery to completion, the process of analysis, cutting and polishing took 18 months. Special tools were developed in order to cut the stone and Graff said the process required the world’s most skilled and experience diamond craftsmen. Laurence Graff, chairman of Graff Diamonds, said: “We were given a once in a lifetime opportunity with the Graff Venus and we created absolute perfection. I am proud to say that we delivered the very best. “The Graff Venus is testament to the skill and expertise of our elite team. The stone itself is beyond words. It is the most beautiful heart-shape diamond, I have ever seen.”

Diamant in smaragd geslepen vorm                                                                                                                  

Een zeldzame roze diamant van 24,78 karaat heeft bij Sotheby’s in Genève € 34 miljoen ($ 46 miljoen) opgebracht en daarmee is deze roze Fancy-diamant het duurste sieraad ooit op een veiling verkocht (november 2010). Na een hevige biedingsstrijd tussen vier geïnteresseerden werd Laurence Graff, een in Londen gevestigde juwelier en diamant handelaar, de gelukkige eigenaar. Kort na de veiling gaf hij de volgende reactie: “Het is de meest fantastische diamant die ik ooit heb gezien en ik ben blij dat ik hem heb gekocht”. De kleur en de slijpvorm van deze diamant zijn uitzonderlijk. De steen is geslepen in smaragd vorm, een achtkant met enigszins ronde hoeken. Normaal gesproken hebben alleen witte een dergelijke vorm. De edelsteen, die in een ring is gemonteerd, is ook heel bijzonder door zijn zuiverheid. De diamant is volledig doorschijnend en heeft geen oneffenheden in het materiaal. De roze steen is afkomstig van een privéverzamelaar, die de diamant al zestig jaar in zijn bezit had.

Diamonds in Action: The Battle of the Blues

Rozen zijn rood en zeer uitzonderlijk. Zeldzame diamanten zijn vaak “blauw”, en op verschillende veilingen in het voorjaar van 2016 wordt een trio van historische blauwe diamant aangeboden. Voortgaand op de recordprijs van de “Blue Moon van Josephine” in november 2015. Volgen de volgende Blue Diamonds, “De Beers Millennium Jewel 4”, “The Shirley Temple Blue Diamond” en “The Oppenheimer Blue Diamond”. 

13055495_1699992746955456_8585345088594805779_n 13096278_1699992803622117_7632665548299490350_n 13083243_1699992780288786_8452777005298155995_n

Gekleurde diamanten

Gekleurde diamanten zijn en blijven zeer gewild onder de liefhebbers van deze edelstenen. Het recents is de schitterende “Blue Moon van Josephine”, die in 2015 is verkocht. De verkoop van de Blue Moon, een kussen geslepen diamant, gemonteerd in een ring, heeft de hoogste graad van een fancy levendige blauwe kleur en weegt 12,03 karaat en is  gekocht door de Chinese miljardair Joseph Lau voor zijn zeven jaar oude dochter Josephine. Deze “Blue Moon Diamant” van Josephine heeft de voormalige recordhouder verdreven ooit voor diamant betaald. Dit was tot dan de duurste diamant: “The Graff Pink” die toentertijd bij Sotheby’s Genève in 20101 verkocht is voor slechts $ 46.100.000. Het vorige record van duurste diamant stond op naam van “De Zoe Diamond “, een andere historische “Fancy Vivid Blue” diamond, uit de collectie van Mrs. Paul Mellon, die in december 2014 bij Sotheby’s in New York verkocht is voor $ 32.600.000.

De Beers Millennium Jewels

De Beers Millennium Juwelen: een once-in-a-Millennium ervaring. Om het millennium in 2000 extra schittering te geven, hebben “De Beers”, samen met de “Steinmetz Group”, een tentoonstelling samengeteld bestaande uit een uitzonderlijke collectie van zeldzame en waardevolle diamanten, namelijk de “De Beers Millennium Jewels”. Deze tentoonstelling vond plaats in de Londense Millennium Koepel. De speciaal ontworpen tentoonstelling werd samen gesteld uit vondsten van tientallen jaren. Deze collectie bestond uit de “Millennium Star” een kleurloze diamant van 203,04 karaat verder elf fenomenaal mooie blauwe diamanten in verschillende vormen en maten, van in totaal 118 karaat, alle vakkundig geslepen en gepolijst. Negen van de elf blauwe diamanten zijn beoordeeld door de GIA vanaf Fancy Vivid kleur, de hoogst mogelijke kleuraanduiding voor gekleurde diamanten, en twee van een Fancy Intense kleur. Beide zijn afkomstig uit de Cullinan Mine in Zuid-Afrika en beide zijn speciaal gegraveerd met het “De Beers Millennium” nummer door een eigen laser techniek. Sinds hun eerste verschijning op de Millennium Tentoonstelling in 2000, werd slechts één van deze diamanten ooit op de vrije markt, bij Sotheby’s in Hong Kong verkocht en wel de “De Beers Millennium Jewel 11”, een 5.16-karaats, Intern Flawless (loupe zuivere) Peervormig, Fancy Vivid Blue Diamond, in april 2010.

109558974   de-beers-millennium-2 de-beers-blue-diamond-smashes-auction-records-in-asia-fetches-almost-32-million

De Beers Millennium Jewel 4

Als eerste bespreken we, de “De Beers Millennium Jewel 4”, die op 5 april 2016, bij Sotheby’s Hong Kong is verkocht voor £22.5 million ($32 million). Deze 10.10 krt. Loupe zuivere Fancy Vivid Blue diamond, maakte deel uit van een uitzonderlijke collectie van diamanten met de naam “De Beers Millennium juwelen”. Bestaande uit de 203,04 karaat wegende kleurloze “Millennium Star” en elf zeldzame blauwe diamanten, het duurde decennia om deze collectie samen te stellen, voorafgaand aan de viering van het nieuwe millennium in 2000. De elf blauwe diamanten, alle afkomstig van de Cullinan Mine, wogen samen 118 karaat en waren vakkundig gekloofd in verschillende vormen en maten. Sinds hun eerste verschijning op de Millennium Tentoonstelling in 2000, is er slechts één van deze zeldzame blauwe diamanten ooit verscheen op de markt. Deze 5.16-karaat peervormige Fancy Vivid Blue “De Beers Millennium Jewel 11” is toen verkocht voor $ 6.500.000 bij Sotheby’s Hong Kong in april 2010.

The Shirley Temple Blue Diamond

Bij Sotheby’s in New York gaat het in april 2016 weer schitteren. Alles is er aan gedaan om de beroemde ring van Shirley Temple in de schijnwerpers te zetten. “The Shirley Temple Blue Diamond” ring zal het middelpunt zijn van de “Magnificent Jewels” veiling op 19 april 2016. The Shirley Temple Blue Diamond ring heeft een 9.54-carat Fancy Deep Blue, Potentially Internally Flawless, VVS2 clarity, diamond ring. Werd ooit gekocht door Shirley Temple’s vader in 1940 voor $ 7.210 (ongeveer $ 120.000 vandaag) als een verjaardagscadeau voor de jonge actrice, die ongeveer twaalf werd toen het kindsterretje klaar was met de opnames voor de film “The Blue Bird”. Vandaag de dag is de verwachting, dat deze prachtige steen tussen de $ 25 en $ 35.000.000 zal kunnen opbrengen. De ring is echter bij deze gelegenheid niet van eigenaar verwisseld.

13083272_1699992873622110_6584371957898839322_n01-oppenheimer-blue-diamond  PAY-MAIN-Fancy-Vivid-blue-diamond

“De Oppenheimer Blue Diamond”

Om de vuurgloed van blauwe briljanten nog meer op te voeren, heeft Christie onlangs aangekondigd, dat er nog een zeer belangrijke blauwe diamant op een veiling gaat komen dit voorjaar: “De Oppenheimer Blue Diamond”. Met zijn 14,62 karaat is deze “legendarische” diamant de grootste Fancy Vivid Blue ooit verschenen op een veiling. Terwijl de meeste van de record-bedragen blauwe diamanten of kussen-, ovaal-, of peervormig geslepen zijn is daarentegen de “Oppenheimer Blue Diamond” geslepen met een “smaragd” slijpsel. Uniek en opvallend in vergelijking met zijn blauwe peer vormige geslepen concurrenten. De uitzonderlijke steen werd vernoemd naar de vorige eigenaar van “De Beers”, de organisatie die de wereld diamanthandel controleerde en bevoorrade; Sir Philip Oppenheimer, wiens familie “De Beers” voor 80 jaar beheerde. Tot aan de verkoop van het Familie belang van 40 procent aan “Anglo American PLC” voor $ 5.1 billions in 2012. De uitzonderlijke diamant wordt geclassificeerd als een “Vivid Blue”, benadrukt door zijn klassieke smaragd slijpsel. “The Blue Oppenheimer Diamond” kan alleen maar worden omschreven als een van de zeldzaamste edelstenen in de wereld. “Het is de parel onder de edelstenen”. 

Op de “Genève’s Magnificent Jewels” veiling, schrijft de 14,62 karaat Fancy Vivid Blue Oppenheimer diamond geschiedenis. De Oppenheimer Blue is verkocht voor CHF 56.837.000 / US $ 57.541.779 op 18 mei 2016 in het Four Seasons Hotel des Bergues te Genève. Deze uitzonderlijke diamant staat als laatste in lijn van historische juwelen die bij Christie’s zijn verkocht. Opvolgend werden de Wittelsbach Diamond in 2008, de Oranje in 2013 en de Winston Blue in 2014 verkocht. Mede door de aanhoudende wereldwijde vraag naar de hoogste kwaliteit stenen, gaat de “Oppenheimer Blue” de geschiedenis in als het duurste juweel ooit verkocht op een veiling.