Augustus: Peridoot

PERIDOOT, steen van de maand augustus. Leeuw. De naam peridoot komt van het Arabische woord “ Faridat” wat edelsteen betekend.

Peridoot; de edelsteen, die uit de hemel kwam vallen.
In 1749 viel de Peridoot bij wijze van spreken als een godsgeschenk uit de hemel. In een grote meteoriet, genaamd ‘de meteoriet van Krasnojarsk’, die neerkwam in Oost-Siberië, vond men toen de mooiste en aller fijnste Peridoot stenen. De Peridoot is de edelsteen variëteit van de Olivijn en wordt sedert 3500 jaar over de gehele wereld gevonden. De eerste en rijkste vindplaats van deze stenen was het vulkanische eiland Zebirget, in de Rode Zee voor de Egyptische kust, dat in die tijd meestal in dichte mist of nevel lag. Dit verklaart waarom Griekse zeelui deze steen ‘topazion’ doopten, wat zo veel als ‘zoeken’ betekent. Kruisvaarders brachten de Peridoot, die destijds ook vaak Olivijn of Chrysoliet – Grieks voor ‘goudsteen’ – werd genoemd, mee naar Europa.

 

PERIDOOT IS EEN EDELSTEEN

Die voor kan komen in meteorieten? Omdat meteorieten tijdens hun reis door de ruimte onderworpen worden aan extreme temperaturen en druk, blijven maar weinig peridoot kristallen heel genoeg om te polijsten, deze zijn dus nog zeldzamer dan peridoot uit onze aardkorst. Is het niet bijzonder dat deze edelsteen ook miljoenen kilometers van ons vandaan voorkomt?

 

Europa
In Europa werd de Peridoot veelvuldig in kerkelijke gebruiksvoorwerpen verwerkt. We komen ze geregeld tegen in crucifixen, kandelaars en kelken, die gebruikt worden voor de viering van het laatste avondmaal. Ook werden ze vaak verwerkt in monstransen en op bijbelsloten. De Peridoot werd in de Barok een echte modesteen en veroverde in die tijd een wereldse plek in de sieraden en op de kledij van de gegoede burger.

  

In de Jugendstil periode worden veel stenen verwerkt in elegante sieraden. Beroemd zijn de ontwerpen van Lalique, veelal uitgevoerd met oriënt pareltjes in de meest kunstzinnigste uitvoeringen in broches, hangers en chokers veel met dieren en bloem motieven.

Beschermsteen van de priesters en magiërs
Sedert eeuwen en bij vele volkeren heeft de peridoot de naam “beschermsteen” te zijn tegen demonen en geesten. Al in de tijd van de oud-Egyptenaren vertrouwde de mens volledig op zijn beschermende kracht. Zo is het bekend, dat het de meest favoriete steen was van Cleopatra en men beweerd, dat veel van haar smaragden edelstenen eigenlijk peridoot edelstenen waren. De Romeinse magiërs doorboorden de edelsteen en bevestigden ze met een ezelshaar aan hun lijf om zich zo tegen onheil en gevaar te beschermen. Ook de hoge geestelijken in de middeleeuwen droegen de peridoot in goud gevat, als ring aan hun linkerhand, zodat hij zou bijdragen aan een nog betere kennis van de ziel en hen zou beschermen tegen kwade geesten en demonen. Bij duivel uitdrijvingen werden meestal crucifixen gebruikt die ook waren bezet met peridoot edelstenen.

     

DE AMETHIST ALS TALISMAN

De peridoot als talisman

Voor degene die in augustus is geboren, brengt de peridoot geluk. Ook beschermt hij hen, zoals hiervoor al vermeld tegen slechte geesten en demonen. De peridoot symboliseert persoonlijke volharding om kwetsbaarheid steeds weer te overwinnen. De drager van deze edelsteen bereikt succes, telkens weer; ook al start hij van onder af aan. Elk avontuur dat hij of zij begint wordt succesvol afgesloten. Aan de peridoot worden verschillende krachten toegeschreven; zo zou de steen geluk, vrede en succes brengen. Verder heeft de steen een goede invloed tegen nervositeit en zou negatieve emoties tegen houden. De steen heeft ook een heilzame werking voor een goede nachtrust. Niet zo vreemd, natuurlijk de peridoot is ook de edelsteen voor het sterrenbeeld Leeuw. De naam peridoot komt van het Arabische woord “Faridat” wat edelsteen betekend.

Art-Nouveau. Ook tijdens de Art-Nouveau werd de peridoot vaak samen met oriënt parels gebruikt in zeer fijne bloem en dieren motieven, zoals hier onder met zwaluwen en bloemenranken gebruikt in verfijnde gouden sieraden
Ontwerpers uit de Victoriaanse tijd daarentegen maakten bijzondere sierlijke sieraden, een mooi voorbeeld is de robijn peridoot hanger uit de tijd van Koning Edward VIII van Engeland uit de dertiger jaren met de prachtige emeraude geslepen peridoot uit Kashmir.

De mooiste stenen komen uit Pakistan. Vandaag de dag komen de mooiste stenen uit Pakistan, dichtbij de grens met Afghanistan. De echt aller mooiste, grootste schitterende peridoot stenen komen uit Kashmir, die op de huidige markt vanwege hun fantastische kleur, het o zo begeerde appeltjes groen, een exorbitante hoge waarde hebben. Peridoot is gevoelig voor hitte, zwavelzuur en zoutzuur; niet alleen chemicaliën, maar bijvoorbeeld ook, hitte is funest voor de chemische samenstelling van de peridoot.

Het warme heldergroen van fris mos. Helder groen van fris mos in de ochtenddauw. Als geen andere edelsteen vertoont de peridoot een gouden zijdeachtige gloed, verlopend van olijf- tot mosgroen. Hij komt ook voor in vele zachtgroene nuances van kristalhelder groen tot bruinachtig sprankelend donkergroen. Als meest begeerde stenen worden die van het al eerder genoemde eiland Zebirget (St. John’s eiland) beschouwd en die uit Myanmar, waar ze vlakbij de robijn vindplaatsen in het Mogok-dal worden aangetroffen. De kleinere peridoot edelstenen komen voor in de USA en in Zuid-Afrika.

Peridoot de steen van augustus

De peridoot als edelsteen aan het Hof. De peridoot als juweel aan het Hof vindt men in de vooral sterk katholieke Monarchieën. De steen vervulde in de kerkelijke wereld een belangrijke functie en de kerk nam een vooraanstaande plaats in aan het Hof. Deze band zorgde voor de belangrijke plek voor de peridoot als juweel bij de diverse katholieke Koningshuizen.
De peridoot is meestal in gebruik voor tiara’s, chokers of colliers en er is maar weinig over bekend, dat ze werden gebruikt voor regalia of in Konings kronen. De grote uitzondering is de staats kroon van Noorwegen/Zweden waarvoor een enorme ovale peridoot met een prachtig aangepaste slijpvorm, als centrale steen werd gebruikt.

 

Het Noorse/Zweedse hof, ontstaan uit het huis Bernadotte en vond zijn oorsprong in de tijd dat Napoleon Bonaparte regeerde over Europa en heeft heden ten dage nog steeds een sterke band met het bloemen eiland Mainau, in de Bodenzee, met zijn prachtige Paleis in een schitterende met veel exotische bloemen en planten aangelegde tuin.

Parure met Kokoshnik met Oriënt parels en peridoot Een zeer uitgebreide sieraden parure met zeer grote ovale peridoot stenen en een originele Kokoshnik, een Russische hoofdtooi, een vorm die later vaak als uitgangspunt is gebruikt voor vele Tiara’s en Diademen van de Europese Vorstenhuizen. De schitterende peridoot parure was in het bezit van Alexandra Feodorovna, geboren als Charlotte van Pruisen en leefde van 1798-1865. Hier geschilderd door A. Miguelemejia omstreeks 1836 en hangt in het Winterpaleis in St Petersburg, de Hermitage.

Hier op is een prachtige parure geschilderd en geeft een zeer goede indruk van de prachtige combinatie mogelijkheden van peridoot met Oriënt parels. De Kokoshnik is rijk bezet met prachtige peridoot edelstenen en witgouden banden en met oriënt parels. ten onrechte staan in verschillende documentaties, dat er Alexandriet stenen in zijn verwerkt.