De Smaragd Parure werd vervaardigd in 1898 door Juwelier Eduard Schürmann & Co. uit Frankfurt. De Smaragden die gebruikt worden in deze parure, komen uit de bruidsschat van Prinses Wilhelmina van Pruisen, de echtgenote van Prins Willem V van Oranje Nassau, die ze in de achttiende eeuw mee nam naar Nederland. De Smaragd parure was een cadeau van Koningin Emma op de laatste kerst voor dat Wilhelmina ingehuldigd werd in 1899. Misschien speelden de kostbare diamanten en de symbolische betekenis van de smaragd een rol …….(De Smaragd is het zinnen-beeld van de overwinning van het licht op de duisternis.) 

De originele parure bestond uit een kostbaar diamanten en Smaragden V-vormige tiara. Deze tiara heeft een liggend figuur ‘acht’ in het midden, lees: een rollend motief wat ook overeenkomt met het teken van “lang leven”.

Aan de boven-zijde was deze voorzien van drie ovale Smaragd/diamant entourages. De tiara is gemaakt van zilver en goud. Bij deze parure hoort nog een collier met afneembare hanger, welke te vermaken is tot een broche.

Naast deze broche met hanger, behoren er ook een paar armbanden

en een ring bij en een paar prachtige peervormige Smaragd/diamanten oorhangers, die veel gelijkenis tonen met de huidige centrale peer entourage. Koningin Wilhelmina droeg deze Smaragden parure zeer zelden. Koningin Maxima draagt deze  parure met wel veel en met flair en staat haar uitermate charmant.