December: Turkoois

 Turq_mcGuin_bunker_(retouched)

Turquoise is een van de oudste edelstenen van de Wereld. Archeologische opgravingen leerden ons dat de heersers van het oude Egypte zich zelf versierden met turquoise sieraden, en dat de Chinese ambachtslieden Turkoois al slepen en bewerkten meer dan 3000 jaar geleden. Turquoise is de nationale edelsteen van Tibet, en wordt al lang beschouwd als een steen die gezondheid, geluk en bescherming tegen het kwaad geeft aan de drager van de steen. De naam van de edelsteen is afkomstig van de Franse uitdrukking turquoise steen, of “Turkse steen.” De naam ontstond in de dertiende eeuw en weerspiegelt het feit dat de Turkoois steen toen waarschijnlijk voor het eerst in Europa voorkwam, uit Turkse bronnen via de Europese handels routes.

Turkoois was ook een ceremoniële edelsteen en een ruilmiddel voor Indiaanse stammen in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Ze gebruikten Turkoois in hun sieraden en amuletten. De Apaches geloofden zelfs dat een Turkoois vast gemaakt aan hun boog of vuurwapen de krijger een verhoogde nauwkeurigheid verschafte.

Turquoise is overvloedig en ruim verkrijgbaar in een breed scala van verschillende groottes. Het wordt gebruikt voor kralen, cabochons, houtsnijwerk en inleg mozaïek. Hoewel goed ingevoerd bij de consument is de grootste permanente markt die van het zuidwesten in de Verenigde Staten. De steen is erg populair onder klanten die in de ban zijn van de mysterie en de romantiek van de Turkoois, maar ook door kleur van het hemels blauw.

Basiskwaliteiten

De mooiste en beste kwaliteit Turkoois stenen worden over de hele wereld gezocht en gebruikt door edelsmeden die er een exclusief juweel van weten te vervaardigen.
Typisch voor Turkoois is of deze nu ruw of glad gevormd is, er wordt altijd gekeken naar drie basiskwaliteiten; de kleur, de textuur, en de aanwezigheid of het ontbreken van de matrix.

Kleur

De beste Turkoois kleur is een gelijkmatige, intens, medium blauw. Maar sommige consumenten hebben liever een groenachtig blauw, en sommige hedendaagse ontwerpers zijn actief op zoek naar de avocado lime groene turkoois.

Helderheid

Turquoise kan semi doorzichtig tot ondoorzichtig zijn, met een kleur die meestal varieert van licht tot medium blauw of groenachtig blauw. Soms is Turkoois gevlekt. Ook kunnen er aders matrix doorheen lopen (matrix is een overblijfsel van het omliggende gesteente). De Turkoois bekend als de “Spinrag Turkoois” heeft dunne draden van matrix die aantrekkelijke spinrag patronen veroorzaken en tonen.

The meest waardevolle kleur en meest gezochte Turkoois is de midden blauw kleur, zonder matrix die mooi en glad gepolijst kan worden.

   

Slijpvorm

Turquoise is meestal geslepen tot een cabochon steen. Deze slijpvorm geeft de mooiste en fijnste textuur en kleur weer van de steen. Daarnaast wordt de steen ook vaak zelf geslepen door de edelsmeden in een modieuze vorm van ruw tot langwerpige of ronde kralen als onderdeel voor colliers, broches of ringen. Ook veel ingeslepen stenen zien we in hun ontwerpen terug.
Een aantal oude topstenen van Turquoise zijn gegraveerd met Arabische en Perzische inscripties en veelal ingelegd met Perzische goud. Andere top stukken zijn veelal geslepen tot de zogenaamde “nuggets”.

   

Carat; Gewicht

Turquoise is verkrijgbaar in een breed scala van maten. Alle maten, zelfs zeer kleine, worden gebruikt in “Native American” sieraden, en breed is het scala van vormen waarin de Turkoois word versneden en geslepen. Wel geld voor elke vorm of maat, dat de kwaliteit en de gelijkmatigheid van de kleur de doorslaggevende factoren zijn voor zijn waarde.

De Perzische Turquoise Diamond & Platinum Tiara

De Perzische Tiara is gemaakt door Garrard’s in het begin van 1900. Op een gegeven moment werd de parure aangeschaft door Queen Mary, hoewel niet bekend is dat zij deze parure ooit heeft gedragen. Het was een van de geschenken van Koning George V en koningin Mary’s ter gelegenheid van het huwelijk van Elizabeth Bowes-Lyon met de hertog van York in 1923. De oorspronkelijke stijl van de tiara was de kokoshnik vorm. De hertogin van York liet de tiara veranderen, door het top diamanten frame te verwijderen, waardoor de tiara een meer open en een eigentijdse uitstraling kreeg. Prinses Margaret kreeg de tiara in deze vorm. Een aantal van de latere toevoeging (zoals de strik broche) werden verkocht bij Christie’s, terwijl het Turkoois met Orient Parels collier, wat Margaret als baby kreeg door haar dochter, Lady Sarah Armstrong-Jones werden geërfd.

Maar waar de belangrijke stukken van de parure (de tiara het collier en de broche) zich nu heden ten dage eigenlijk bevinden is geheel onbekend.