Februari: Amethist
Het heldere, reine violet van de godin Fortuna.
Als je in het oude Griekenland voor een copieus feestmaal werd uitgenodigd, dronk je de wijn uit een ruim gesneden, pronkerige kelk, die uit Amethist was gesneden. Want de oude Grieken waren ervan overtuigd dat de violette steen dronkenschap voorkwam en heldere gedachten schonk aan degene die uit deze kelk dronk.
Het woord Amethist betekent dan ook in het Grieks ‘niet beschonken’.
Maar er is meer…
De kleur van het ochtendgloren in de geluks-Amethist symboliseert het geluk van een nieuwe dag. Degenen die geboren zijn in februari en een Amethist dragen, hebben de wetenschap dat zij optimaal kunnen genieten van een goede gezondheid. Ze zijn positief ingesteld en treuren niet over een koude winterdag maar kijken eerder uit naar de warmte van de volgende dag. Dit is echter niet de énige magisch werkzame kracht van de Amethist. Wie de steen als talisman kiest, kan zich verheugen op de gunst van de geluksgodin. De Amethist schenkt schoonheid, welstand en aangename dromen en weert allerlei betoveringen en slechte gedachten en verwensingen af. Ze verleent geesteskracht, wijsheid en waardigheid en brengt jagers en verliefden het grote geluk. De overlevering vertelt dat Amethist bescherming zou bieden tegen vergiftigingen en slangenbeten.
KERK, KEIZERS, KONINGEN EN KONINGINNEN
Omdat de kleur paars keizers, koningen en kardinalen altijd heeft bekoord, treffen we Amethist niet alleen in oude Griekse en Egyptische ornamenten en sieraden aan, maar ook in de kerkelijke regalia en op de kleding van de kerkelijke vorsten en hun leiders. Ze zijn ook ruimschoots in kroonjuwelen verwerkt. In de Britse kroonjuwelen vinden we vele Amethisten van topkwaliteit. Koningin Elisabeth II van Engeland heeft een heel fraai diadeem met Amethist.
Queen Victoria had een groot zwak voor deze bijzondere fonkelende steen en wel die met de donkerste kleur violet. Een van de mooiste en meest uitgebreide Amethisten parures was wel die van Queen Mary of Great Britain. Deze bestond uit een diadeem in de stijl van kokoschka met het bijpassende collier waaraan afneembare peervormige hangers en afneembare pampels en met de bijpassende oorhangers en een vorstelijke ring. Het geheel werd uitgevoerd met entourages van oud slijpsel diamanten.
VINDPLAATSEN VAN DE AMETHIST
De landen Brazilië, Uruguay, Madagascar en Rusland kunnen zich beroemen op de belangrijkste vindplaatsen. Veel Amethisten worden aangetroffen in de alluviale afzettingen en in geodes. In Brazilië komen een paar van de grootste geodes met Amethist voor. Amethist met een roodachtige tint komt veelal uit de Oeral (Rusland). Canadese Amethist is violet. Andere vindplaatsen van de steen zijn Sri Lanka, India, Uruguay, Madagascar, de Verenigde Staten, Duitsland, Australië, Namibië en Zambia.
De Amethist is nu en was in de negentiende en twintigste eeuw een van de meest populaire kristallijnen kwartsvariëteiten voor verschillende sieraden. De kristallijnen kwarts komt veel voor in de tinten paars, violet of mauve. Vele bekende persoonlijkheden hadden en hebben de Amethist hoog in het vaandel staan: voor Otto von Bismarck de rijkskanselier, Pablo Picasso de schilder en Anna Magnani de beroemde Italiaanse film- en toneelactrice uit de zestiger jaren, was de steen favoriet. Frank Sinatra droeg de Amethist dagelijks als armband aan zijn pols. De Amethist is een van de waardevolste vertegenwoordigers van de kwartsfamilie.
KLEUR en SLIJPVORMEN
Amethist vertoont dichroïsme, wat betekent dat de steen van twee kanten bekeken twee tinten (een blauwpaarse of roodpaarse tint) heeft. Meestal wordt de Amethist in een gemengde slijpvorm of in trapslijpsel geslepen. De Amethist heeft veelal kenmerkende insluitsels die op zebrastrepen, vingerafdrukken of op veren lijken. Soms wordt de Amethist verhit om de kleur te veranderen in een gele tint, waarbij citrien ontstaat. De kristallen die deels uit Amethist en deels uit citrien bestaan, worden Ametrien genoemd.
Het kleurenspel van de Amethist loopt van zacht rosa violet tot de meest begeerde donkere violette en diep purperen nuancen. De lichtere uitvoeringen worden vaak voor sieraden geslepen, de half transparante, opake stukken worden meestal tot kunstzinnige
objecten verwerkt en ook veelal gegraveerd. Hier enkele mogelijkheden van gesneden Amethist:
Amethist Paars en Oranje
Bij ons koningshuis gaat de liefde voor Amethist ver terug in de tijd. Toen koningin Anna Pauwlona. Anna was een dochter van Tsaar Paul I van Rusland en diens vrouw Sophia Dorothea Augusta Louisa van Württemberg, in Rusland beter bekend als tsarina Maria Fjodorovna. Toen zij zes jaar was, werd haar vader vermoord en opgevolgd door zijn zoon Alexander I, de oudste broer van Anna.
In 1809 (ze was toen veertien jaar oud) heeft keizer Napoleon geprobeerd haar te trouwen, maar zijn verzoek werd afgewezen. Hij was toen op zoek naar een adellijke echtgenote, maar kreeg Anna’s hand niet, na verzet van Anna zelf en haar moeder tsarina Maria Fjodorovna, de weduwe van tsaar Paul I.
Toen de verloving tussen de Nederlandse prins Willem II en de Engelse prinses Charlotte werd verbroken, werd Anna door haar broer, Tsaar Alexander – hij was een goede vriend van kroonprins Willem – als geschikte huwelijkskandidate naar voren geschoven.
Na een reis van bijna een maand arriveerde kroonprins Willem met zijn vader koning Willem I op 20 december 1815 in het Russische Sint-Petersburg. Aldaar heeft het huwelijksaanzoek plaatsgevonden. Na onderhandelingen op het gebied van geloofsovertuiging werd overeengekomen dat zij Russisch-orthodox mocht blijven belijden, eventuele kinderen voortkomend uit het huwelijk zouden Nederlands Hervormd worden opgevoed. Later bezocht zij ook veel hervormde kerkdiensten. Op 21 februari 1816 trouwde ze met veel pracht en praal in het Rozenpaviljoen, dat zich in de paleistuin van het Pavlovsk-paleis nabij Sint-Petersburg bevindt, met de latere koning Willem II, waarbij haar twee broers, de grootvorsten Nicolaas en Michaël de huwelijkskronen boven de hoofden van het echtpaar hielden. Aansluitend hierop werd in de Witte Zaal van het Winterpaleis in Sint-Petersburg, door de Waalse predikant De la Saussaye een bescheiden protestantse huwelijksdienst gehouden.
De feestelijkheden duurden elf dagen. Het paar bleef een half jaar in Rusland en nam deel aan vele luxueuze diners en festiviteiten. In de zomer vertrok het paar naar Berlijn waar de eerste ontmoeting met haar schoonmoeder Wilhelmina plaatsvond. Na een reis via Nassau mocht Anna op 22 augustus voor het eerst voet op Nederlandse bodem zetten. Anna heeft een soort cultuurschok gekregen toen ze in Nederland aankwam; de afstand tot het volk was in Nederland veel kleiner dan in haar geboorteland Rusland. Zij nam vele schatten aan sieraden en meubels met haar mee. Haar Parels zijn tot heden ten dage adem benemend, zo ook haar Amethist, parel parure onlangs getoond op de tentoonstelling op Het Loo.
Recentelijk gaf de RVD een schitterende foto uit ter gelegenheid van de 79ste verjaardag van Prinses Beatrix. Zij droeg voor die gelegenheid een schitterend Parel collier met Amethist sluiting en bijpassende oorhangers. We zien veel overeenkomsten met de parure van Anna Pauwlona. Deze parure met Russische amethisten komt nu uit het bezit van de erven van mevr. J.L.A. Clifford Kocq van Breugel née barones van Nagell.
De armband met een schitterende amethist, die Anna Paulowna ooit aan Henriette Margaretha Dorothea Reyniera barones Mulert née van Omphal schonk.
DE AMETHIST ALS TALISMAN
Het is de geluksbrenger voor degenen geboren onder het sterrenbeeld Vissen, tussen 20 februari en 20 maart, ofwel de dierenriemsteen is de Amethist en Amethist-kwarts. De planeet is Jupiter en zijn planeetsteen is de Amethist. Hardheid 7. Aan het Franse hof van Napoleon I werden veel kleurstenen en Cameo verwerkt, mede omdat Napoleon al zijn persoonlijke en Staats diamanten nodig had voor zijn vele veldslagen en veldtochten te bekostigen. Daarom kreeg de Amethist de aandacht die anders aan diamanten werd geschonken.
Ook werden de stenen veel aan het Franse hof gebruikt tijdens de regeringsperiode van keizer Napoleon I.
Het huis Bernadotte heeft nog wel een andere prachtige Napoleontische uitvoering in haar bezit. Ik hou van Amethisten, maar ik moet toegeven dat deze een van onze favorieten is, het is een stunning model als ze naar voren wordt gedragen op het hoofd, zo flamboiyant, zeker als het gedragen wordt met de bijpassende oorhangers en met de bijpassende choker.
De tiara kan ook als gigantisch collier gedragen worden. Koningin Silvia heeft het laten bewerken, zodat het ook omgezet kan worden op een frame en als een tiara kan worden gedragen.
Deze set van Amethisten komt uit het bezit van de eerste vrouw van Napoleon, keizerin Josephine.
Ze liet het na aan haar zoon, Eugène de Beauharnais, wiens dochter, Josephine van Leuchtenberg, koningin van Zweden werd. De jongere Josephine bracht een schat aan juwelen van haar grootmoeder met haar kroon bestijging, mee naar Zweden, waaronder deze schitterende Amethisten parure, evenals de beroemde Cameo tiara. De Amethisten parure schitterde op de bruiloft van kroonprinses Victoria.
Amethisten Tiara van koningin Alexandra
De mysterie Amethisten Tiara van koningin Alexandra, Prinses van Denemarken en koningin van Groot-Brittannië, de vrouw van Edward VII (1901-1910).
De tiara is versierd met 5 zeshoekige geslepen Amethisten, 13 oude Europese geslepen diamanten met een gewicht van ongeveer 8,50 karaat, 69 oude Europese-geslepen diamanten met een gewicht van ongeveer 10,00 karaat en tal van kleinere oude-mine en roos-geslepen diamanten met een gewicht van ongeveer 5,00 karaat. Het geheel is gemonteerd in zilver en goud.
De Zweedse koninklijke familie, de Bernadottes, op de troon gezet door keizer Napoleon I, had een uitgelezen collectie Amethisten, waaronder deze bijzondere parure, bestaande uit een collier, een broche, een haarkam en oorhangers. Deze parure bevindt zich nu heden ten dage in de collectie van het juweliershuis Mellerio et Meller uit Parijs, de oorspronkelijke leverancier.