Het Stuart Diadeem

 

Ooit kocht Stadhouder Willem III in 1690 een grote ruwe diamant van over 42 karaat, die van zich zelf een schitterende egaal lichtblauwe aqua kleur heeft als huwelijks geschenk voor zijn vrouw Mary II van Engeland. De ruwe diamant werd het meest waarschijnlijk nog in dat zelfde jaar in Amsterdam geslepen in het bekende “Amsterdamse Roos”” slijpsel. De officiële rekening van deze slijpkosten bevindt zich in het British Museum. Het resultaat was een peervormige Amsterdam Roos geslepen diamant nu met een gewicht van 39,75 karaat. 
Deze “Stuart diamant” werd de centrale steen in een grote broche. 

Bij het overlijden van zijn vrouw erft Willem III onder meer al haar juwelen. Als hij zelf overlijdt worden alle juwelen geïnventariseerd en teruggebracht naar Nederland en vererfd aan de nieuwe “Prins van Oranje”: Prins Johan Willem Friso.

Na de dood van Mary en William werd de steen uiteindelijk in 1702 teruggegeven naar het Huis van Oranje in Nederland. De zus van Mary, Anne, probeerde later tevergeefs een rechtszaak aan te spannen om alsnog de prachtige diamant naar Engeland te laten terugkeren.

Na zijn terugkeer in Nederland, werd de diamant in een aantal verschillende sieraden verwerkt, waaronder een diamanten collier waar de “Holland” zoals de steen ook wel wordt genoemd als hanger weer werd gemonteerd voor prinses Wilhelmina en later in een gesp van een centuur, voordat hij in 1879 weer deel werd van een collier voor koningin Emma. Gedurende de eeuwen dat de Oranjes deze diamant in het bezit hebben, is deze gebruikt als hanger aan een collier of verwerkt in een collier totdat hij werd gebruikt voor het diadeem.

De Stuart-diamant heeft een schitterende egaal lichtblauwe aqua kleur zeer zeldzaam in zijn soort. Misschien was koning stadhouder Willem III wel erg aangetrokken tot deze kleur van de diamant. 
Hij was een Oranjetelg en was stadhouder van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De vloot uit die tijd voer onder de vlag; Oranje Blanje Bleu. Op onze oude schilderijen zie je de lichte kleur blauw in de vlaggen van de schepen van toen. Misschien was dat een reden om deze bijzondere diamant voor zijn aanstaande bruid te kopen? Het is de oudste diamant en meest waardevolle diamant uit de collectie van de Oranjes.

 

 

Op 24 mei 2018 droeg koningin Máxima voor het eerst het diadeem in een bescheiden uitvoering en kwam deze daarmee na ruim 46 jaar weer uit de kluis. De grote Stuart-diamant in het midden ontbrak, maar zal vermoedelijk er wel later weer op terug geplaatst kunnen worden.

 

 

De twee grote diamanten links en rechts van de Stuart-diamant droeg Máxima als oorbellen. Ze zitten op afneembaar oorclips mechanieken gemonteerd en kunnen zo op meerdere mogelijkheden gedragen worden.

23 oktober 2018
BREAKING-TIARA NEWS: Koningin Maxima draagt de Stuart tiara MET de Stuart diamant … In de originele staat met alle diamanten …

 

 

Queen Maxima’s draagt voor het eerst weer de geheel gerestaureerde Stuart tiara met als top stuk de “Stuart Diamant” ook wel “De Holland” genoemd. Deze steen komt uit Engeland en kwam weer even op bezoek.
Ook wordt de prachtige gerestaureerde “Devant de Corsage” gedragen in zijn oorspronkelijke ontwerp met “gelichte” diamanten.

 

 

Op verschillende opname’s kunt u heel goed zien dat de Stuart diamant niet wit is maar een schitterende egaal lichtblauwe aqua kleur heeft. 
Vele diamanten zijn nu “gelicht” een term waar wij later op terug komen. Het gehele zilveren diadeem is weer schoon gemaakt een behandeling die “krijten” heet, want het zilver was dof geworden in de bijna 46 jaar dat het diadeem niet gedragen was. 

“Krijten” is een techniek om met fijn gemalen krijtpoeder vermengt met een beetje spiritus en met verschillende harde en zachte borstels een object van zilver met diamanten licht op te borstelen. 
De Stuart parure bestaat uit een gouden grond basis met daarop het zilver gedeelte waar alle diamanten op zilverfolie gezet in hun zettingen, zijn gemonteerd

Hieronder tekst en foto’s van de Dailymail uit de UK, want wij wisten natuurlijk dat Koningin Maxima de Stuart tiara ging dragen bij het staatsbanket bij Queen Elisabeth II:

The history of Queen Maxima’s Stuart tiara 


Queen Maxima’s breathtaking tiara features one of the most important stones belonging to the Dutch royal family. The exact origins of the Stuart diamond are unknown, but it once belonged to King William III and Queen Mary II. William and Mary became joint monarchs of England, Scotland and Ireland in 1689 following the Glorious Revolution in which King James II was overthrown because parliamentarians feared Catholicism would be re-established in the country.

Queen Mary had the 39.75 carat diamond, which is a pale blue colour, cut into a pear shape and set in a brooch. After Mary and William’s deaths, the stone was eventually returned to the House of Orange in the Netherlands in 1702. Mary’s sister, Anne, later unsuccessfully tried to sue to have the beautiful diamond returned to England.

After its return to the Netherlands, the diamond was set into a number of different items, including a necklace pendant for Princess Wilhelmina and later a clasp, before becoming part of a necklace again for Queen Emma in 1879.