Maart: Aquamarijn

Maart; Aquamarijn.
Zeegroen tot Azuurblauw. DE AQUAMARIJN ALS TALISMAN.

De Aquamarijn staat voor liefde en affectie. Het is het symbool van jeugd, hoop en gezondheid. Hij beschermd de zeevaarders en watersporters Zijn planeet is Saturnus. 
De Aquamarijn brengt geluk aan hen die onder het sterrenbeeld Vissen of Ram zijn geboren.

Aquamarijn is een hele spirituele steen met een sterk kalmerende werking (zowel geestelijk als lichamelijk). Het maakt oprecht, eerlijk, tolerant, onbezorgd, ontspannen en vrolijk. Het is een goede steen om te dragen als projecten of persoonlijk zaken afgerond moeten worden want het maakt dynamisch, volhardend, doelgericht en succesvol. Het zorgt voor helderheid van geest als je verward bent, verscherpt de waarneming en bevordert zelfexpressie. Aquamarijn is bijzonder geschikt om bij u te dragen tijdens meditatie. Het bevordert spirituele groei, mediamieke gaven, intuïtie en helderziendheid. Fysiek helpt de steen bij keelpijn, opgezwollen klieren, schildklierproblemen, brengt balans in het hormoonstelsel en stimuleert groei. Het heeft een gunstige werking op de ogen (bijv. op mensen die bij- of verziend zijn), maag, het gebit en de kaak, en kalmeert overmatige reacties van het immuunsysteem, zoals allergieën (met name hooikoorts). Aquamarijn kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.

De aquamarijn Oranje parure.

De volgende koninklijke aquamarijn sieraden maken deel uit van de collectie van het Nederlands Koninklijk Huis, die een aantal exotische aquamarijnen in eigendom hebben. Deze koninklijke aquamarijn collectie begon in de jaren 1920. De meeste van deze aquamarijn stukken komen uit de collectie van Koningin Juliana. In 1927, kreeg Princess Juliana haar eerste aquamarijn sieraden – een art deco tiara met schitterende Braziliaanse aquamarijnen en diamanten in platina gezet van haar ouders, Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik. Haar eigen ontwerp werd speciaal gemaakt voor haar achttiende verjaardag. Deze tiara heeft een geometrische basis van zeven vierkante-geslepen aquamarijnen afgewerkt met zeven grote aquamarijn briolette druppels bovenop. De Nederlandse juwelier Van Kempen, Begeer en Vos waren de oorspronkelijke makers.

In de loop der jaren, werd de collectie van prinses Juliana’s uitgebreid. Zij ontving een Edwardian / Belle Epoque-stijl aquamarijn demi-parure van haar grootmoeder Koningin Emma. Haar uitgebreide collectie bestaat uit een lang aquamarijn met diamanten collier (een zogenaamde sautoir), bezet met zes vierkante en één rechthoekige aquamarijn, verbonden met elkaar door drie diamanten colliers in platina gezet. Dit collier is door de Haagse juwelier Burnier vervaardigd. Het koninklijke collier van Juliana kan gedemonteerd worden en ook als armband gedragen worden.

In 1937 ontving ze bij haar huwelijk van haar man Prins Bernard een lang collier met een grote peervormige aquamarijn hanger als huwelijksgeschenk. Hij verraste haar ook met een “kussen” geslepen aquamarijn broche in platina gemonteerd. Haar schoonmoeder, prinses Armgard verwende haar voor haar huwelijk met aquamarijn oorbellen, die aan twee kanten gedragen kunnen worden; een schitterend paar briolette aquamarijn oorhangers. Andere sieraden die tot de Koninklijke Parure behoren zijn onder meer een grotere rechthoekige geslepen aquamarijn broche gezet in platina, een aquamarijn ring en een aquamarijn armband.

Van haar man Prins Bernhard kreeg ze later ook geregeld juwelen waar aquamarijnen in verwerkt zaten. Het is daarom moeilijk te zeggen uit welke stukken de set origineel bestond. De Parure zien we heden ten dage steeds meer bij officiële gelegenheden.

De set is werd onlangs gedragen met een prachtige witgouden ring bezet met twee triangel geslepen smaragden en een emeraude geslepen Aquamarijn. Een “rozetten” armband completeerde het geheel.

         

Eén van de Huizen van de Oranje-Nassau Foundation kocht deze prachtige Aquamarijnen Parure in 1960. Omdat het historische stuk nu deel uit maakt deel van de Stichting, kan het niet worden nagelaten en blijft het in stichting van de Koninklijke sieraden. Deze unieke parure zal dus nooit verdwijnen uit de collectie van het Nederlands Koninklijk Huis, en zal eveneens uitsluitend gedragen mogen worden door koninklijke familie leden.

The aquamarine Orange parure.

The next royal aquamarine jewelry in our list belongs to Dutch Royal House, who owned some exotic aquamarines. This royal aquamarine collection began in the 1920’s. Most of these aquamarine pieces come from Queen Juliana’s collection. Then, in 1927, Princess Juliana received her first aquamarine jewelry an art deco tiara highlighting Brazilian aquamarines and diamonds set in platinum from her parents, Queen Wilhelmina and Prince Henry. Her design was especially made for her eighteenth birthday. This tiara has a geometric base of seven square-cut aquamarines with seven large aquamarine briolette drops on top. Dutch jewelers Kempen, Begeer and Vos were the original creators.

Over the years, Princess Juliana’s collection expanded. She received an Edwardian/Belle Époque style aquamarine demi-parure from her grandmother Dowger Queen Emma. Her extended collection consists of a long aquamarine and diamond necklace (a sautoir), which have six square and one rectangular aquamarines studded in three diamond-encrusted platinum strings. Made by Burnier in The Hague, Juliana’s royal piece can be shortened and worn as a bracelet.

In 1937, she received a long necklace with a large pear-shaped aquamarine pendant as a wedding gift from husband, Prince Bernhard. He also surprised her with a cushion-cut aquamarine brooch set in platinum. Her mother-in-law, Princess Armgard presented her two versatile pairs of briolette aquamarine earrings as a wedding gift. Both the base and drops in each pair can be removed and worn interchangeably. Other items in Royal Parure include a larger aquamarine brooch in platinum complimented by halo diamonds and one aquamarine ring.

One of the Houses of Orange-Nassau Foundations purchased this magnificent Aquamarine Parure in 1960. Since this historical piece belongs to the Foundation, it cannot be split into any heirs, and therefore is inherited by the Monarch-only. This unique parure will never leave the Dutch Royal House, and will be equally worn exclusively by royal family members.

The last picture is of the magnificent aquamarine set from Lady Di.

Kleur & water;

De gelijkenis van de kleur met die van water zorgde ervoor dat zeelieden affiniteit met deze steen kregen. 

Zo ontstond het verhaal dat Aquamarijn schippers tegen onheil kon behoeden. 

Sprookje;

Een oud sprookje verteld dat de Aquamarijn uit de schatkamer van zeemeerminnen komt.

Zeepaardjes hebben met hen gespeeld en zo zijn ze aan land gekomen. De zee blauwe steen, van de Beryl groep, zit ook sterk in het volksgeloof verweven. De Aquamarijn zou de zeevarenden beschermen en ook de huwelijksboot versterken door een sterke band tussen de beide partners. Het heldere blauw van de zee en het teken van trouw.

Latijn & betekenis;

Zijn naam betekend in het Latijn ” water van de zee ” 

zijn kleuren gamma rijkt van zeegroen naar het zachtste sprankelende heldere blauw tot het zeer zeldzame en van zelf sprekende kostbaarste azuur blauw. Bekend onder de naam; Santa Maria, uit de mijn Ceará in Brasilië.  Beroemd is de Côte d’azur bij Nice en de baai van Saint Tropez, waar de zon de middellandse zee azuur blauw kleurt, door de reflectie van de lucht in de zee. 

Geboortesteen;

Zij die in maart zijn geboren en een Aquamarijn dragen, geven constant plezier aan hun geliefden en zijn niet bang voor de plotselinge veranderingen, dat het leven brengt. De meest begeerde Aquamarijnen komen uit Brazilië, waar de mooiste stenen worden gevonden. Aquamarijn heeft meestal weinig insluitsels en is transparant en sprankelend en daardoor een uitstekende steen voor overdag en in de avonden. 

Grote stenen;

Grote stenen zijn bijzonder en een van de grootste werd in 1910 in Brazilië gevonden en woog 110,5 kilo en hier uit werden stenen geslepen met een totaal gewicht van 200.000 caraat. Koningin Elisabeth II van Engeland kreeg bij haar troonsbestijging een prachtige Aquamarijn parure.

Slijpvormen;

Veelal worden de stenen in smaragd, een achthoekig antiek, trapslijpsel of ovaal trapslijpsel geslepen om de blauwe kleur te intensiveren. Er is ook verontreinigd materiaal dat wolkig en opaak is, dat wordt meestal gebruikt voor kralen en cabouchons en half bolle slijpvorm, die soms een kattenoog effect vertoont in de Aquamarijn.

   aquamarijn
12813948_1679066489048082_2399777709004036811_n

De Braziliaanse Aquamarine Parure;

De Braziliaanse Aquamarine Parure en Tiara

De president en de bevolking van Brazilië gaven Koningin Elisabeth II een collier met  oorbellen van aquamarijnen en diamanten voor haar kroning in 1953. In 1958, kreeg zij een bijpassende armband en een grote broche om de set uit te breiden en te completeren. Koningin Elisabeth II heeft er zelf een een tiara bij laten maken door de toen nog  Hofleverancier Garrard in 1957. Deze tiara werd in 1971 weer in hoofdlijnen veranderd met een afneembaar midden stuk, welk ook als broche gedragen kan worden.

De rest van de parure (collier, oorhangers, broche en armband) worden door koningin Elisabeth II of wel in zijn geheel of in gedeelten gedragen. Soms draagt zij alleen de broche met de oorhangers en de armband, dan weer een ander combinaties van de Brazilian Aquamarijn Parure.

De parure in zijn geheel wordt nog steeds gebruikt tijdens officiële ontvangsten tijdens het staatsbanket in de avond. De broche alleen, wordt veelal gedragen op de dag tijdens ontvangetsen of bezoeken die Elisabeth aflegt in het land.

      

Queen Victoria Eugenia’s Aquamarine Tiara;

Deze Queen Victoria Eugenia Aquamarine Tiara, behoort tegenwoordig tot de huidige Spaanse Koninklijke tiara collectie, echter in een veel kleinere uitvoering dan de originele uitvoering. De Tiara zou van origine veel groter zijn geweest, maar koningin Victoria Eugenia verkocht een aantal dingen terwijl zij in ballingschap verbleef en er zijn ook een aantal stukken verspreid over haar familie. Koning Juan Carlos beschikt vandaag de dag dus niet over de gehele Tiara van weleer.