September • Saffier Van Korenbloem blauw tot Goud Oranje
Saffier – oorspronkelijk Grieks ‘Sappheiros’- het heldere blauw van de hemel en de kleur van de echtelijke trouw. Specifiek deze helderblauwe kleur is erg geliefd bij Koningen, Keizers en Kerkvorsten.
De kostbaarste Saffieren zijn de koningsblauwe saffieren uit Kashmir, Myanmar, het vroegere Birma, en de Saffieren afkomstig uit Cambodja. Saffier komt in heel veel kleurschakeringen voor: van wit naar rosé, goudgeel tot groen, purper tot violet. De bekendste en de grootste geslepen Saffier is; De Ster van India, met een gewicht van 536 karaat.
Stuart Saffier
Close-up van de blauwe Saffier welke gezet is in de Engelse kroon: Is de Stuart Saffier in de Imperial State Crown?
Ook de kerkelijke schatten in Rome van het Vaticaan bevatten vele Saffieren in hun regalia. Er zijn vele Saffieren verwerkt in de kroonjuwelen van vele Mariabeelden. Voor de kerk en het Vaticaan geldt de Saffier als een soort heilige steen, mede omdat de kleur refereert aan de hemel en daar door verwijst naar de hemelpoort en zo naar het huis van God.
Ook de kerkelijke schatten in Rome van het Vaticaan bevatten vele Saffieren in hun regalia. Er zijn vele Saffieren verwerkt in de kroonjuwelen van vele Mariabeelden. Voor de kerk en het Vaticaan geldt de Saffier als een soort heilige steen, mede omdat de kleur refereert aan de hemel en daar door verwijst naar de hemelpoort en zo naar het huis van God.
Saffieren van onze koninklijke familie
Deze foto van de Saffieren tiara onderdeel van de Saffieren parure, die door Koning Willem III in 1881 aan zijn tweede echtgenote, Koningin Emma werd geschonken. Hij werd ontworpen in opdracht van Koning Willem III in 1881 door juwelier Van Kempen & Vos te ‘s-Gravenhage.
De parure is bijna nooit gedragen en is alleen voor een statie foto gebruikt voor Wilhelmina ter gelegenheid van haar 21ste verjaardag.
Wel zijn gedeeltes bewaard gebleven echter veel diamanten en saffieren later in andere sieraden van het koninklijk huis verwerkt.
De Saffieren tiara, die Beatrix hierboven draagt, is een van de grotere tiara’s en komt uit de tijd van Anna Pawlowna, er werden 655 briljanten in verwerkt met een totaal gewicht van 243 karaat en 31 Saffieren met en gezamenlijk gewicht van 156 karaat. De spectaculairste edelsteen in dit zowel modern als Kokoshnik aandoende hoofdsieraad is een 2 cm in doorsnee grote Saffier met een gewicht van 44 karaat! Deze is uitneembaar en kan op verschillende andere manieren gedragen worden zoals u kunt zien als broche bij koningin Maxima.
Máxima heeft hier een wel heel bijzondere Tiara aan, de choker uit de Saffieren parure van de Oranjes’ is gebruikt om deze tiara te creëren, samen met twee armbanden en de broche behoorde dit tot de originele Parure. De originele Tiara werd enkel gebruikt voor portretten vanwege zijn enorme gewicht.
Over vakmanschap gesproken! Alleen al de oorhangers op de linkerfoto’s zijn kennelijk van een zekere moderne vormgeving. En dat terwijl deze oorhangers al meer dan 100 jaar in bezit zijn van de koninklijke familie. Maxima draagt hier de gehele Saffieren Parure. Deze was ééns het huwelijksgeschenk van het Nederlandse volk aan Wilhelmina.
De Saffier als amulet en huwelijkssieraad
De Saffier versterkt het hart en bewaart de reinheid van de ziel. Hij is het symbool van echtelijke trouw en is daarom zeer geliefd in het huwelijkssieraad. Het aller bekendste huwelijkssieraad heden ten dage is wel de ring van Lady Diana Spencer, die zij kreeg toen zij trouwde met prins Charles van Engeland in 1981.
Deze Saffier kwam uit de krooncollectie van hofjuwelier Garrard in Londen. Diana koos deze fantastische Kashmir-Saffier om twee redenen: ten eerste vanwege zijn fabelachtige korenbloem blauwe kleur én omdat het de grootste Saffier was uit de collectie van Garrard. Later kwamen er nog een paar prachtige, bijpassende Saffier-oorknoppen bij, met een schitterende briljanten entourage. De ring kwam onlangs weer uitgebreid in het nieuws tijdens het schitterende huwelijk van prins William met Kate Middleton. William had de Saffier ring van zijn moeder doorgegeven aan zijn toen aanstaande bruid, zijn toekomstige vrouw.
De Saffier verleent zijn eigenaar kracht, eer en onsterfelijkheid. Hij is en was het symbool voor rijkdom en voorkwam tweespalt en smart.
Bij hun eerste staatsbezoek aan Canada en de Verenigde Staten schitterden zowel de Saffier ring als de Saffieren oorknoppen in de media. Kate liet de oorknoppen destijds vermaken tot oorhangers, net zoals (toenmalig) prinses Maxima dat heeft gedaan met de robijnen oorknoppen van koningin Beatrix.
Legende
Een talisman in de vorm van een schildpad redde eens in het oude China het leven van Giauna, de jonge vrouw van een witte Mandarijn. De Mandarijn had de talisman zelf gesneden uit een korenblauwe Saffier, mede omdat aan deze steen echtelijke trouw werd toegeschreven. Toen de Gele rivier destijds buiten zijn oevers trad, veranderde de talisman Giauna in een schildpad. Gedragen door de stormvloed spoelde ze aan op een veilige oever en veranderde ze weer in de jonge vrouw van de Mandarijn. Voor altijd bleef ze door haar Saffieren talisman met haar man in eeuwige liefde verbonden.
Herkomst
De Saffier behoort met de robijn tot de familie van de korund, die na de diamant als hardste steen bekend staat. Er zijn meer Saffieren dan robijnen, omdat hun kleurende stoffen gebruikelijker zijn en meer voorkomen in de natuur dan die van de robijn. Tot in de middeleeuwen werd de naam Saffier ook voor de blauwe lapis lazuli steen gebruikt.
De blauw schitterende en felbegeerde Saffieren uit Sri Lanka (Ceylon), waar ook nu nog de belangrijke Saffieren worden gevonden. Ook andere kleurvariëteiten komen daarvandaan, zij het in een veel lagere prijsklasse. Van minder hoge kwaliteit zijn ook de in ruime mate beschikbare donkere Saffieren tot zwart spiegelend aan toe, uit Thailand en Australië en Afrika.
Zeer zeldzaam en daardoor zeer kostbaar zijn de al eerder vermelde korenbloem blauwe en koningsblauwe Saffieren uit Kashmir en Cambodja. Het generaalsbewind in Myanmar heeft alle mijnen genationaliseerd en aan strenge regels gebonden, waardoor de stenen nauwelijks op de markt komen. Ook na de enorme overstromingen een jarengeleden, waardoor een groot aantal mijnen onder water liepen en veel mijnwerkers verdronken of omkwamen door instortingen, werd hulp van het westen door dit bewind geweigerd. Helaas is aan deze situatie tot op de heden nog niet veel veranderd. Maar er is een verbetering waar te nemen. Op 19 augustus 2012, meld de regering dat de zo gehate censuur is “opgeheven”. Door de kristallijnen insluitsels; dat zijn zeer fijne rutielnaalden, ontstaat door het effect van licht en reflectie, de zo begeerde ‘zijdegloed’ een prachtig fluweelachtig schijnsel in de Saffier. Alleen de blauwe korund heet Saffier; bij de stenen in de zogenaamde fantasiekleuren – van wit naar roze-oranje, van goudgeel via groen naar bruinpurper tot violet – wordt de kleur altijd eerst vermeld.
Hel blauw schitteren de felbegeerde Saffieren uit Sri Lanka (Ceylon), waar ook nu nog de belangrijke Saffieren worden gevonden. Ook andere kleurvariëteiten komen daarvandaan, zij het in een veel lagere prijsklasse. Van minder hoge kwaliteit zijn ook de in ruime mate beschikbare donkere Saffieren tot zwart spiegelend aan toe, uit Thailand en Australië en Afrika.
Zeer zeldzaam en daardoor zeer kostbaar zijn de al eerder vermelde korenbloem blauwe en koningsblauwe Saffieren uit Kashmir en Cambodja. Het generaalsbewind in Myanmar heeft alle mijnen genationaliseerd en aan strenge regels gebonden, waardoor de stenen nauwelijks op de markt komen. Ook na de enorme overstromingen een paar jaar geleden, waardoor een groot aantal mijnen onder water liepen en veel mijnwerkers verdronken of omkwamen door instortingen, werd hulp van het westen door dit bewind geweigerd. Helaas is aan deze situatie tot op de heden nog niet veel veranderd. Maar er is een verbetering waar te nemen.
Op 19 augustus 2012, meld de regering dat de zo gehate censuur is “opgeheven”. Door de kristallijnen insluitsels; dat zijn zeer fijne rutielnaalden, ontstaat door het effect van licht en reflectie, de zo begeerde ‘zijdegloed’ een prachtig fluweelachtig schijnsel in de Saffier.
Alleen de blauwe korund heet Saffier; bij de stenen in de zogenaamde fantasiekleuren – van wit naar roze-oranje, van goudgeel via groen naar bruinpurper tot violet – wordt de kleur altijd eerst vermeld. Hieronder de Bismarck Saffier Schemerende sterren.
Opake en ondoorzichtige of doorschijnende Saffieren kunnen door een cabouchon slijpsel en door fijne rutielnaalden insluitsel een min of meer schemerende zeskantige ster vormen. Dit geheime fenomeen noemt men ook wel asterisme. Het grootste ster Saffier-kristal werd in 1967 in Myanmar ontdekt en woog 12.6 kilo en was 17 cm. groot.
Schemerende sterren
Opake en ondoorzichtige of doorschijnende Saffieren kunnen door een cabouchon slijpsel en door fijne rutielnaalden insluitsel een min of meer schemerende zeskantige ster vormen. Dit geheime fenomeen noemt men ook wel asterisme. Het grootste ster Saffier-kristal werd in 1967 in Myanmar ontdekt en woog 12.6 kilo en was 17 cm groot.
Tot de Russische staatsschat behoort de helderblauwe Saffier van 260 karaat, de lievelingsteen van Tsarina Alexandra, de hemelsblauwe saffier zit in haar statie kroon.
De Saffier als talisman
Het is de steen van Jupiter en de beschermsteen van hen die onder het sterrenbeeld Maagd (gele Saffier) zijn geboren
Zij die onder het sterrenbeeld Weegschaal zijn geboren hebben ook veel baat bij de Saffier. De middernacht blauwe geluk Saffier symboliseert de hoop, ook in de duisterste momenten. Degenen die geboren zijn in september ontvangen via de Saffier de kunst om ellende te overwinnen en liefde aan anderen te geven.
Volgens de oude Indische leer van Ayurweda helpt de kosmische straling van de Saffier bij nervositeit. De magiërs uit de middeleeuwen gebruikten de Saffier in hun edelsteen recepten, evenals de abdis Hildegard Von Bingen. 1098 – 1179. Tot in de achttiende eeuw gold hij als middel om het hart te versterken. Het schijnt dat de Saffier je sympathieker maakt en dat hij de reinheid van de ziel bewaart. Ook vandaag de dag nog is hij het symbool van de echtelijke trouw. Hieronder de uit Saffier gesneden presidenten van Amerika allen unica’s en zeer kostbaar.
Beroemde Saffieren
De Ster van India weegt 563.35 karaat,111,67 gram, is grijsblauw en is bijna loepzuiver. Het is de tweede grootste en beroemdste ster Saffier in de wereld. Rutielnaalden geven de Ster van India een melkachtige, zachte gloed, en het al genoemde effect van asterisme, dat een glimmende, zeskantige, stralende ster doet opleven in de bovenkant van de steen.
Hij werd ongeveer driehonderd jaar geleden ontdekt, op Ceylon, het huidige Sri Lanka. De vindplaats was waarschijnlijk het edelsteen gebied van Ratnapura, stad van de edelstenen, waar men vandaag de dag nog steeds de mooiste Saffieren vindt in het zand van de oude rivierbeddingen. In 1900 doneerde J.P. Morgan, een beroemde industrieel, de steen aan The Museum of Natural History in New York.
En nog meer Beroemde Saffieren
Groot Hertogin Charlotte Saffier tiara – Luxemburg –
Deze bijzonder mooie tiara heeft “blaadjes met besjes” motieven is gedecoreerd in het midden met een zeer grote blauwe Saffier in rond slijpsel, welke rondom gezet is met diamanten. Het bijzondere is dat deze Saffier eruit kan worden gehaald en apart gedragen kan worden als broche. De diamanten en Saffier gezet in goud en in zilver.
Deze tiara is rond 1865 gemaakt en behoorde toe aan Groot Hertogin Adelaide (1833-1916), geboren als Prinses van Anhalt-Dessau. Eigenlijk behoorde deze tiara toe aan de Nassau “Haus-Schmuck”; deze collectie juwelen die behoord toe aan de familie Nassau en zijn al generaties lang in deze familie. Deze tiara is ook gebruikt door Groot Hertogin Marie-Anne (1861-1943), geboren als Infanta van Portugal en familie van Groot Hertog William IV. Zij droeg de tiara op verschillende gelegenheden zoals bij het huwelijk van haar dochter Elisabeth met Prins Louis-Philippe van Turn en Taxis. Deze tiara was één van de favorieten van Groot Hertogin Charlotte (1896-1985). Het schitterende Nassau blauw, of Kashmir blauw geeft een schitterende gloed die ongekend is. De tiara is vereeuwigd op vele officiële portretten van de Groot Hertogin van Luxemburg, gedurende haar regeerperiode.
“The Dutch Jewel in the Crown” is toch wel…
The Juwel in the Crown” is toch wel…
de “Mellerio Sapphire” Tiara! In zijn, bijna totale uitvoering.
De Saffieren Mellerio tiara, Diamond en Sapphire Parure, Juwelier: (O. Massin) Mellerio dits Meller, Parijs – Frankrijk Datum: 1881.
Eigenaar: Stichting Historische Verzamelingen Huis van Oranje-Nassau.
Deze diamanten saffier parure werd niet gemaakt als zodanig, maar verschillende individuele stukken vormen samen, wat nu algemeen bekend is als de Saffier Parure of Koningin Emma’s Grand Parure:
Deze Parure bestaat uit; 1. Tiara 2. Collier 3. Armbanden en 4. Devant de corsage.
In 1881 verzoekt Koning Willem III, bij het juweliershuis Mellerio dits Meller in Parijs om een tiara voor zijn jonge vrouw, koningin Emma te
ontwerpen. Het ontwerp van de tiara met 655 briljant geslepen (Zuid-Afrika) diamanten met een totaal gewicht van 242 15/16 karaat en 33 Kashmir saffieren met een totaal gewicht van 155 7/8 karaat
en van de allerhoogste kwaliteit, is van Oscar Masin, die zijn befaamde ‘Pampille en tremblant’ techniek (diamanten op kleine veren) gebruikt.
Het getekende ontwerp van Oscar Masin, 1881 Het centrale deel van de tiara, bevat een groot kussen vormig geslepen saffier bezet met diamanten en twee kleinere saffieren. Daarvan wordt beweerd, dat het de broche is, die ooit toebehoorde aan koningin Anna Pawlowna, echtgenote van Koning Willem II. Deze broche uit 1867 werd meegenomen in het bestaande ontwerp voor de tiara door Oscar
Masin. De hoofd/band breedte geeft 15 centimeter aan. Het centrale element (broche) is afneembaar. Twee zijdelen van de tiara zijn ook afneembaar en kunnen gedragen worden als een “haarkam” en ook weer als een kleine diamanten tiara met de ‘Pampilleen tremblant’ techniek.
De diamanten en saffieren choker werd gecompleteerd met twee grote armbanden met het zelfde centrale saffieren motief als dat van de tiara.
Deze centrale motieven nu zijn ook weer afneembaar en kunnen worden gedragen als broches, het meest recentelijk door Koningin Máxima, maar het geheel zijn de exclusieve ontwerpen van het befaamde juweliershuis; Mellerio dits Meller uit Parijs.
Koningin Emma voegde enkele saffieren sieraden toe, die zij had gekregen ter gelegenheid van haar verloving van haar man, Koning Willem III. Een grote diamanten broche met saffier, een devant de corsage in de vorm van een grote strik met daaraan een enorme saffier die ooit toebehoorde aan koningin Anna omgeven door een krans van hartvormige geslepen diamanten met een entourage van diamanten. Verder is er ook een grote ovale saffier hanger met een entourage van briljanten. Zowel de grote saffier met de entourage van hartvormig geslepen diamanten als de hanger met de grote ovale saffier zijn afneembaar en kunnen apart aan de strik broche gedragen worden.
Hier onder de schets van het huwelijks cadeau. Het Nationale Huwelijksgeschenk aan de nieuwe vrouw van koning Willem III – koningin Emma – bestond uit deze grote broche en een diamanten collier. Beide sieraden zijn gemaakt door juwelier Josephus Jitta.
De Blauw saffier strik broche met afneembare gedeelten,
Het heeft er erg veel van weg dat Koningin Emma, deze parure toentertijd rechtstreeks aan haar kleindochter, prinses Juliana naliet, mede omdat koningin Wilhelmina nooit werd gezien met deze saffieren parure. Het verhaal gaat dat, in de vroege dertiger jaren (1930) de zware tiara werd omgebouwd tot een veel lichtere, doormiddel van een platina frame. De choker werd verlengd, zij het enigszins onhandig. Koningin Juliana heeft deze parure heel vaak gedragen, maar gedurende de tweede helft van haar regeerperiode in mindere mate. Koningin Beatrix heeft de indruk wekkende tiara heel vaak tijdens haar staatsbezoeken gedragen, maar eigenlijk nooit met alle delen uit de ‘Mellerio parure’ samen.
Koningin Máxima koos er voor om een aangepaste versie van de tiara te dragen tijdens de inhuldiging van haar echtgenoot, koning Willem-Alexander.
Het centrale pluim motief is vervangen, om een meer evenwichtigere tiara te creëren. Het toegevoegde frame aan de onderkant van de tiara realiseert een optimale stabiliteit en een zachter contact met het hoofd, mede hierdoor komen de Kashmir saffieren dan ook veel beter tot hun recht. Het is één van de absolute topstukken geworden van de Oranjes en zeker de samenwerking tussen de schitterende creatie van Jan Taminiau met de niet uit te vlakken, Koninklijke uitstraling van Máxima, vormden zij samen het absoluut hoogtepunt van deze schitterende Koningsdag.