Het weeshuis van Johannes van der Steur, die ook wel ‘Pa’ werd genoemd, bestaat al sinds 1892.

Deze bijzondere Ibu willen wij graag een podium geven op onze site …

Weesmoeder Nel: ‘Een opleiding geeft ze een kans op een betere toekomst’

Voor de Haags-Indische Nel de Borst (73) is het niet altijd vanzelfsprekend geweest om een weeshuis te runnen. Toch zet zij zich nu met hart en ziel in voor weeshuis Pa van der Steur in Indonesië. En dat doet ze vanuit Den Haag.

Den Haag is van oudsher in trek bij Indische Nederlanders, wat onze stad een duidelijk Indonesisch tintje geeft. Nel is een van de grofweg 200.000 Indo’s die na 1945 naar Nederland vertrokken. Inmiddels runt zij, deels vanuit Den Haag, een tehuis voor ouderloze kinderen in Jakarta. “Zij krijgen van ons een opleiding en een thuis, zodat zij later goed kunnen deelnemen aan de maatschappij.”

 

Gezelligheid

Sinds haar pensioen is Nel een groot deel van het jaar in het weeshuis. “Wat ik vooral kan meegeven aan de kinderen, is de Nederlandse gezelligheid. Iets wat ze daar minder goed kennen.”

Maar een veel belangrijkere taak die zij vervult, is de aandacht voor een opleiding en de ontwikkeling van de kinderen. Op het terrein is een kleuter-, lagere- en middelbare school waar zelfs leerlingen uit de omgevingen onderwijs volgen. “Mijn vader richtte de scholen op en ik zet zijn werk voort voor de nieuwe generatie Steurtjes.”

Nel groeide op in de buurt van het weeshuis van Pa van der Steur waar haar ouders de scepter zwaaiden. In de jaren 70 vertrok zij naar Nederland en Den Haag was dé plek waar zij zou gaan wonen. Hier ontmoette zij ook haar man Piet de Borst (ook wel bekend als de Haagse lampenkoning). Hij bleek een bekende Haagse ondernemer die veel vooraanstaande mensen in zijn lampenwinkel begroette.

‘Indonesië mijn moederland, Den Haag mijn stad’

Nel heeft steun van een groot netwerk en de weeskinderen kennen zelfs een paar BH’ers (bekende Hagenaars). Zij vertelt dat zij vorig jaar Rutte ontmoette in Indonesië. “Toen ik de kinderen hierover vertelde en later de moeder van de premier overleed, moest ik van hen aan hem doorgeven: ‘ook al is je moeder dood, zij nog steeds over je waakt’. En als hij naar het weeshuis zou komen, zouden zij nasi goreng (het gerecht dat zijn moeder ook altijd maakte, red.) voor hem maken om hem te troosten.”

Weeshuis

Het weeshuis van Johannes van der Steur, die ook wel ‘Pa’ werd genoemd, bestaat al sinds 1892. In Nederland richt de Vereniging Vrienden Pa van der Steur zich op het voortbestaan van het weeshuis.

Je hoeft geen lid te zijn van de vereniging om te helpen. Mocht je bijvoorbeeld een keer in Jakarta zijn dan kun je zelf een kijkje nemen in het weeshuis, waar veertig kinderen je warm zullen onthalen (gegarandeerd met een heerlijk bord nasi goreng 😉).  Dit filmpje geeft alvast een indruk.

Als je het weeshuis wilt steunen, giften en donaties zijn natuurlijk van harte welkom. Bekijkt u ook de site van het weeshuis: www.weeshuispavandersteur.nl Hiermee help je mee aan een betere toekomst voor de weeskinderen van Nel.

 

Bron: In de buurt / Jennifer Shahheidari