JUWELIERS MET ’N HART VAN GOUD

Wij willen u graag op de hoogte houden en bijgaand treft u een bijzonder mooi geschreven artikel uit de krant Den Haag Centraal van afgelopen week.
Met dank aan de heer Herman Jansen van Den Haag Centraal en Ed Geels van Ed Geels Fotografie.
Wij zijn er trots op en wij wensen u veel leesplezier!
JUWELIERS MET ’N HART VAN GOUD
‘Diamonds are a girl’s best friend’. Maar vlak ook horloges niet uit, daar zijn mannen weer gek op. ‘Albert ten Cate’ gaat dus nog graag even door, maar nu in het Statenkwartier.
Door Herman Jansen 01-10-2020
Bling.
‘Albert ten Cate’ van Loosduinen naar Statenkwartier
Aan het Loosduinse Hoofdplein stond bijna 36 jaar lang een juwelierszaak met later gewoon de voordeur open en op de mat geen waakhonden maar twee aaibare whippets. Klanten kwamen van heinde en verre, ook voor een gezellig praatje, zorghulp (ook ná het werk), advies of een nieuwe anekdote van de eigenaren Albert ten Cate en Axel ten Cate-Hublart. “We waren een soort bruine kroeg waar we tussendoor ook sieraden verkochten,” grapt Albert. Maar ‘Loosduinen’ ging deze zomer dicht en op 15 september opende het tweetal een nieuwe winkel, ‘de groenste van het Statenkwartier’, in de Aert van der Goesstraat, de gezellige entree naar de Frederik Hendriklaan.
De nieuwe zaak is behalve lichter en moderner (‘Boutique 2.0’) veel groter dan de vorige, dus de voordeur staat niet zomaar meer open. De gevel is duidelijk: ‘Albert ten Cate – Juwelier – Diamantair Since 1837’. De huidige Albert is naar eigen zeggen pas ‘vijftigplus’, net als zijn ‘goede helft’ Axel. Vijftigplus is een handige leeftijd: dat blijf je je leven lang, dus geen vragen meer, en het garandeert ervaring, wijsheid en vakmanschap. “Het is eigenlijk een schande dat mensen die willen werken van de overheid met pensioen moeten gaan,” zegt Albert. Hij is een juwelier met een hart van goud, maar heeft ook het hart op de tong, vooral als het om onrecht gaat. “Ik kom uit een Joods gezin waar hard werd gewerkt én veel werd gefeest, maar de volgende dag was er niets meer. Mijn moeder had na de oorlog alleen nog vier nichtjes over. Later heeft Axel op bepaalde websites in totaal 104 familieleden van mij teruggevonden.”
The Godfather
Op hun eigen website lees je veel over de ontstaansgeschiedenis, die zo begon: ‘The Godfather – Emanuel Hamburger – werd geboren in 1837. Hij kreeg tien kinderen, onder wie de grootmoeder van Albert. Via de dochter van zijn grootmoeder, Betty Sluizer, heeft Albert zijn diamant-gen geërfd.’ Opleidingen en ervaring in binnen- en buitenland maakten van Albert ten Cate een deskundige diamantair. Maar na vijftien jaar voor anderen te hebben gewerkt wilde hij een eigen zaak. “En in die tijd kwam er veel nieuwbouw in Loosduinen,” legt Axel Alberts keus voor die eerste locatie uit, terwijl de oprichter zelf elders in de winkel alweer gezellig uitleg geeft aan een bevriende bezoekster. Axel is al 25 jaar betrokken bij de winkel waar alles kan, van horlogebatterijen vervangen tot en met het vervaardigen van tiara’s. Bekende eigen ontwerpen van Albert zijn onder meer een witgouden strikbroche, bezet met topbriljanten, en de Residentie Ring Den Haag, ontstaan uit een speels ontwerp in samenwerking met Gaby Ladhoff.
‘We waren een soort bruine kroeg waar we tussendoor ook sieraden verkochten’
Droom
Maar Albert en Axel begonnen jaren geleden te dromen van een upgrading van de winkel en de collectie juwelen en horloges, iets wat in Loosduinen, waar veel vertrouwde zaken inmiddels zijn verdwenen, niet te verwezenlijken was. Het wachten was op een grotere, eveneens huiskamerachtige winkel, bij voorkeur in de Aert van der Goesstraat. Midden in coronatijd viel alles op z’n plaats. Axel: “We hebben hier alles zelf ontworpen en naar onze eigen smaak gerealiseerd!” Beide mannen hielpen ook met sjouwen en hun open en gewone omgang met de mensen heeft ook al indruk gemaakt op veel andere ondernemers in de straat. Of zoals ze zelf benadrukken: “We blijven altijd hetzelfde: little crazy, serieus, vakidioten, maar vooral: be welcome!”
Tot slot: wat is de nieuwe trend? “We gaan meer naar geel goud en het verfijnde goud, en naar de kleur groen, malachiet van bijvoorbeeld Ti Sento Milano. En naar oorbellen met hangers, van Heide Heinzendorff. Op het gebied van klokjes bijvoorbeeld de Jaguar Hybrid, smartwatches met het uiterlijk van een analoge klok.” Inmiddels noemen de twee zich de drie A’s: ‘Albert, Axel & Aert van der Goesstraat. En de honden hebben nu een juweel van een tuin.
Albert ten Cate, open dinsdag t/m zaterdag 10.00-18.00 uur, maandag en laatste zondag van de maand 13.00-18.00 uur, Aert van der Goesstraat 15.