Over ons
Albert ten Cate Juwelier Diamantair Sinds 1837:
Exclusiviteit in Edelvakmanschap
Excellence in Craftsmanship and Gemstones
Wie is en staan achter Albert ten Cate Juwelier-Diamantair sinds 1837, nu gevestigd in het Statenkwartier op de Aert van der Goesstraat 15 te ‘s-Gravenhage … correctie: op Scheveningen.
Albert ten Cate is de juwelier in de Aert van der Goesstraat maar daar voor meer dan 35 jaar dé juwelier in Loosduinen. Hij volgde zijn opleiding tot juwelier-diamantair in Schoonhoven en deed ervaring op bij de betere juweliershuizen in onder meer Luzern bij Bucherer, Londen bij Kutchinsky Jewellers en in het Caribische gebied.
Terug in Nederland bekleedde Albert ten Cate leidinggevende posities bij toonaangevende juweliershuizen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht en als laatst bij Begeer van Kempen en Vos de icoon van de Hoogstraat en de Paleis Promenade in Den Haag.
Albert ten Cate wil u laten kennismaken met het sieraad of horloge dat boven de middelmaat uitsteekt.
Samen met zijn deskundig team adviseert hij en ontwerpt hij voor u bij de keuze van het sieraad dat het best bij u past. Hij vind het heerlijk om van een oud familie juweel weer een up to date hedendaags sieraad voor u te creëren passend bij de persoon en de sieraden die er al zijn.
Axel ten Cate – Hublart is al jarenlang zijn trouwe “Goede Helft” en heeft een commerciële opleiding en zijn specialisme is database marketing. Axel heeft het edele vak van Albert geleerd en veel in de praktijk opgestoken van het rijke en inspirerende Juweliers vak in de afgelopen decennia. Axel heeft daar zeker zijn sporen in verdiend. Albert en Axel zijn frequente leerlingen van de L’École, Van Cleef & Arpels in Parijs.
Samen vormen zij het inspirerende team die staan achter juwelier:
Albert ten Cate Juwelier-Diamantair sinds 1837
Waar? Op de Aert van der Goesstraat 15
Drie maal een A: Albert, Axel en Aert van der Goesstraat
Verleden
Het edele vak zit bij Albert ten Cate diep in de genen. Tot ver in de negentiende eeuw waren er al familieleden, die in dit edele vak zaten met beroepen gerelateerd aan de diamanthandel. Het begon op 25 maart 1837: Emanuel Hamburger werd toen in Amsterdam geboren; Hij werd diamant polisher van beroep. Hij was “The Godfather” van de familie Hamburger. Emanuel overleed op 16 juli 1899. Hij kreeg 10 kinderen waaronder de grootmoeder van Albert ten Cate: Margaretha Hamburger, zij was diamant zaagster (Amsterdam 9 juli 1883 – Sobibor 21 mei 1943). Uit onderzoek bleek dat buiten zijn kinderen ook veel broers en zusters van Emanuel Hamburger met de diamanthandel te maken hadden. Uit een andere tak van de diamanthandel stamt Alexander Sluizer (1881 – 1934 Amsterdam), die getrouwd was met een dochter van The Godfather, Margaretha Hamburger (1883 – 1943 Sobibor). Zij kregen twee kinderen Albert Sluizer (1916 – 1942 Mauthausen) en zijn zusje Betty – moeder van Albert – (1914 – 1966 Heiloo). Albert ten Cate zelf is vernoemd naar deze oom, de broer van zijn moeder.
Vele vroege familieleden stammen uit het “vak” hier enkele namen en beroepen van de familie die we hebben kunnen vinden; zoals Simon Hamburger (1865 – 1938 Amsterdam) – handelaar in diamanten – hij was getrouwd met Louisa Barendse (1886 – 1943 Sobibor).
Abraham Stern (1866 – 1943 Sobibor) – hij was diamant slijper en was getrouwd met Rosette Hamburger (1869 – 1943 Sobibor).
Duifje Hamburger (1879 – 1942 Auschwitz), zij was getrouwd met Levie Davids (1876 -1960) – commissionair in diamanten en diamant slijper.
David Hamburger (1867 – 1932) – commissionair in diamanten.
Leentje Hamburger (1875 – 1943 Auschwitz), zij was getrouwd met Jozef S.A. Stern (1860 – 1942 Amsterdam) – diamant handelaar.
Simon Keizer (1863 – 1928 Amsterdam) – diamant zager – die getrouwd was met Marianne Hamburger (1871 – 1943 Sobibor) : Zij allen bezaten het diamant-gen. Dit verklaart van wie Albert de grote liefde voor het diamant vak erfde; van moeders kant.
Albert’s grootouders hadden begin vorige eeuw een diamantzagerij in Amsterdam, welke was gevestigd aan de Albert Cuypstraat 2 – ingang Ruysdaelkade – telefoon 47077. Tegenwoordig is het een hotel met de toepasselijke naam “Sir Albert”. De talloze diamanten die daar werden verwerkt, schitteren in de mooiste juwelen.
We beschikken gelukkig nog over opnames van de zagerij. Hier ziet u foto’s van de zagerij, met meer dan 200 zaag machines. De zagerij was in de kap, met het oog op het beste licht onontbeerlijk in de diamant handel, van het pand gevestigd.
Albert Sluizer de bedrijfsleider van de zagerij werd opgepakt eind mei 1942. Helaas, is tijdens de tweede wereldoorlog na het oppakken van Albert de diamantzagerij door de bezetters “behert” en is deze bemand door een zogenaamde ‘Verwalter’. De diamantzagerij en vele familieleden hebben de oorlog niet overleefd. Allen zijn Holocaust slachtoffers van het Oostenrijkse concentratiekamp Mauthausen-Gusen en de Poolse concentratiekampen Auschwitz en Sobibor …
De grootmoeder Margaretha Sluizer-Hamburger en haar zoon Albert Sluizer hebben het eerste jaar van de oorlog kunnen blijven werken in de zagerij. De Diamanthandel van Amsterdam was belangrijk voor de bezetter vanwege de deviezen. Op 16 april 1942 werden alle diamantairs van het Rijksbureau voor Diamant opgeroepen om met hun sierdiamanten-voorraden te verschijnen in het beurslokaal aan het Weesperplein in Amsterdam. Ze sommeerden de aanwezige handelaren hun voorraden diamant aan hen over te dragen. De diamanten zullen worden ‘veiliggesteld’ in de kluis van een Arnhemse bank, zo luidt de boodschap. De diamanten worden keurig verdeeld in ‘arische’ en ‘niet-arische’ (lees: Joodse) voorraad. Miljoenen aan voorraden van hoofdzakelijk Joodse diamantairs werden ingenomen en ‘in bewaring gegeven’ aan het depot in Arnhem. In werkelijkheid verkochten de nazi’s de voorraden op de wereldmarkt voor hun oorlog machine. Na de oorlog bleek er een groot verschil te zijn tussen wat er verkocht en wat er aan diamanten teruggekomen was. De grootste opkoper bleek SS-officier Friedrich Kadgien te zijn. Deze hoge ambtenaar van het door Hermann Göring geleide Vierjarenplan had zeggenschap over allerlei instanties die betrokken waren bij de oorlogseconomie. Hij moest onder meer zorgen voor grondstoffen en deviezen voor de bewapening. En Kadgien zorgde ook goed voor zichzelf. Voor meer dan tweehonderd miljoen euro aan huidige waarde stal deze hoge nazi uit de voorraden en nam ze in april 1945 mee naar Zwitserland.
De auteurs van het boek “ De Diamantenroof” tonen aan dat via een Zwitserse stroman en een Amerikaanse diplomaat, via allerlei routes de miljoenen verdwenen naar Zuid-Amerika, waar de nazi in de jaren vijftig weer opdook in Argentinië, Brazilië en Columbia.
Een mooi voorbeeld van vakmanschap is de door Albert’s grootvader: Alex Sluizer (Alexander) een door zijn hand gemaakte gouden monogram hanger (AS) voor aan zijn gouden horlogeketting.
Een mooi voorbeeld is de broche, rond 1910 ontworpen en vervaardigd door de grootvader van Albert, Alex Sluizer, of eigenlijk Alexander Sluizer. Deze broche is een zo genoemde “vlucht-broche”: Deze vlucht-broches werden gemaakt met de zuiverste en beste top kwaliteit stenen, dat als zich er een situatie voor deed, en men huis en haard op zeer korte termijn zou moeten verlaten, dan had men altijd een zekere vorm van waarde/liquiditeit bij zich.
De Grootmoeder van Albert met haar kinderen Betty en Albert genietend aan het Zandvoortse strand in betere tijden.
De familie Sluizer op vakantie in Duitsland, bij de Drachenfels ( is een 321 meter hoge dode vulkaan aan de oever van de Rijn, een van de zeven toppen van het Zevengebergte, tussen Königswinter en Bad Honnef).
We dachten ‘even’ dat de diamant-gen zou zijn verdwenen uit de familie maar gelukkig voor ons allen: Na 15 jaar bij de grootste huizen in Europa te hebben gewerkt, begint Albert in 1984 zijn eigen juwelierszaak. En dank zij zijn diamant-gen zetten wij de traditie voort. Nu in 2024 maken wij nog steeds mooie briljant juwelen in goed overleg met onze cliënten, waarin zijn of haar wensen worden verwerkt.
Heden
Albert ten Cate zit met zijn juwelierszaak sinds september 2020 in het hart van het Statenkwartier aan de Aert van der Goesstraat 15 op Scheveningen. Albert startte zijn eerste winkel in 1984 in het hart van Loosduinen. Zijn klanten waarderen zijn bijzondere ontwerpen. Dit geldt zeker voor de eigentijdse broche, ontworpen in 1995 door Albert ten Cate zelf: een witgouden “strik” broche, bezet met meer dan drie en een half karaat top briljanten; beter bekend als “Russen” uit die tijd. Het vernuft zit ‘m in het afschroefbare knoopje van de strik. Dit kunt u vervangen door een knoopje met briljant, saffier, robijn, smaragd of amethist. Hierdoor ontstaat er bij ieder kledingstuk een briljanten broche met een passend kleur accent.
Albert’s partner, Axel, die meer dan 25 jaar ‘behind-the-scenes’ werkt op gebied van marketing en communicatie voor onze bijzondere juwelierszaak, is inmiddels een bekend gezicht. Hij werkt meer dan 18 jaar ook fysiek in de juwelierszaak en is mede-vennoot. Axel heeft naast een commerciële opleiding, de beste ‘in-house’ opleiding van Albert gekregen op het gebied van juwelen en is ook bekend met én in de wereld van diamanten. Gezien de commerciële achtergrond en internationale ervaring als consultant is Axel de grondlegger van onze digitale kant op het gebied van internet en andere social media, zoals onze “FeestBoeken”, die net even anders zijn en zeker zo bijzonder. Maar inmiddels is Axel ook bevlogen in de wereld van juwelen en heeft een Master gevolgd bij het gerenommeerde Maison Van Cleef & Arpels in Parijs/Frankrijk: L’École des Arts Joailliers Luxury Goods & Jewelry. Axel volgde Jewelers Techniques: techniques about jewelry, polishing, settings, wax designs and more. Een enorme ervaring!
Ook vervangen wij batterijen in uw horloges in eigen winkel maar waterdicht (en het testen daarvan of het verzorgen van totale revisie) doen wij op ons atelier, waarvan u altijd eerst een prijsopgave van ontvangt.
Kortom van batterijen vervangen tot en met het vervaardigen van tiara’s: wij kunnen het allemaal voor u verzorgen.
Toekomst
Albert en Axel zijn altijd op zoek naar nieuwe trends en de nieuwste technieken en houden vast aan de beste prijs-kwaliteit verhouding. Op alle nationale en internationale beurzen zijn beiden regelmatig te vinden om op die manier de huis collectie zo actueel mogelijk te kunnen houden: u bent van harte welkom in onze Boutique 2.0! Be welcome! Bienvenue!