PARIJS: O la la what a city … ❤️❤️

PARIJS La Ville Lumière…et Gastronomique. Et art-nouveau en art-deco

Als men een paar dagen naar Parijs gaat ….mag shoppen natuurlijk niet ontbreken 😊 Parijs is nota bene wel dé mode hoofdstad van de wereld en heeft een gigantisch aanbod in kleding, tassen, schoenen, sieraden en accessoires. Als u Parijs niet heel goed kent kan het best lastig zijn om uit te vinden waar de leukste winkelstraten zich bevinden. Daarom staan hier voor u de beste winkelstraten en pleinen van Parijs op een rijtje 👇👇

Champs-Élysées, Avenue Montaigne, Avenue Georges V, Rue Tronchet, Boulevard des Capucines, Boulevard Haussmann, Place Saint Germain des près, Rue  du  Faubourg Saint Honoré, Rue de la Paix, Rue de Rivoli, Rue Saint-Honore Place Madeleine, Place Vendôme en even uitrusten in Jardin du Luxembourg.

WARENHUIZEN EN HUN SPECIALITEITEN

LE BON MARCHÉ  Rive Gauche

 

Een een echt weetje is het oudste warenhuis van Parijs: warenhuis Le Bon Marché. In vergelijking met de warenhuizen aan de Boulevard Haussmann is le Bon Marché een stukje kleiner. De omgeving is geweldig om te shoppen en hier vind u alle merken die er toe doen met hun eigen winkels. Het hotel Lutetia op de andere hoek is recentelijk gerestaureerd en staat bekend om zijn “Fruits de Mer”. Het winkelend publiek is hier ook anders. Je ziet hier veel meer echte ‘locals’, Parijzenaren en minder toeristen. Dit zorgt er voor dat het een stuk rustiger is in vergelijking met Galeries Lafayette en Printemps. Ook onderscheid het zich door een hele mooie etenswarenafdeling La Grande Epicerie‘. Die is sowieso een bezoekje waard 😊 24 Rue de Sèvres, 75007. 

GALERIES LAFAYETTE

   

De Galeries Lafayette is een groot warenhuis dat je moet bezoeken voor de prachtige koepel van het gebouw. Onder de koepel vind je een parfumerie afdeling om te smullen, waar alle merken een eigen stand hebben voor hun “clièntèle”. 

De koepel van Galeries Lafayette

 

In 1912 volgde een flinke verbetering aan het warenhuis. De gigantische en enorm indrukwekkende koepel van glas in lood werd gebouwd. Deze koepel was ontworpen door de architect Cahnautin.

 

Door de jaren heen werd het warenhuis steeds populairder en heeft het zijn deuren door heel Frankrijk en later in het buitenland kunnen openen. Tegenwoordig is het gebouw van tien verdiepingen een stadsmonument.

Uitzicht over Parijs vanaf het dakterras van Galeries Lafayette is bijna een must…

 

Wist je dat het Galeries Lafayette een heel mooi dakterras heeft waar je een bijzonder mooi uitzicht over Parijs hebt?  Het grootste voordeel: je kunt hier genieten van een gratis uitzicht over Parijs zolang je niet op het terras van het restaurant gaat zitten 🙂 40 Bd Haussmann, 75009

PRINTEMPS LUXE WARENHUIS

 

Verspreid over een paar gebouwen die met elkaar in verbinding staan, vind je in warenhuis Printemps Haussman voor ieder wat wils. Naast de bekende luxe topmerken van internationale ontwerpers, zijn er ook exclusieve collecties van lokale designers te vinden. Luxe parfums, limited edition tassen, bruidsjurken, exclusieve sieraden, levensmiddelen, cosmetica, woonaccessoires en haute couture. 

 

Toeristen van over de hele wereld weten dit moderne warenhuis inmiddels te vinden. Niet alleen vanwege de prachtige etalages (zeker met kerst!) maar ook vanwege de goede service. Wie zijn creditcard trekt kan als extraatje genieten van een personal shopper of een privé lounge met pashokje. Ook als je niet zo diep in de buidel wilt tasten is het leuk om even te gaan window shoppen of een kopje koffie te drinken onder de gigantische glazen koepel met prachtige glas-in-lood ramen. 

Op de bovenste verdieping vind je tevens een toffe concept store met eigentijdse design items. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er te vinden. 64 Bd Haussmann, 75009. 

La Samaritaine in Parijs: luxe aan de Seine

Het beroemde Parijse warenhuis La Samaritaine is na een jarenlange verbouwing heropend. Het gebouw in art-nouveau en art-decostijl ziet er weer prachtig uit, maar over het hyperluxe nieuwe assortiment verschillen de meningen. assortiment verschillen de meningen.

 

In Parijs is La Samaritaine een begrip. Ook na een zestien jaar durende verbouwing is dit warenhuis niet uit het collectieve geheugen verdwenen. De winkel werd in 1870 opgericht door Ernest Cognacq en Marie Louise Jay, en is daarmee een goed voorbeeld van het verschijnen van de eerste warenhuizen. De mogelijkheid om door de gangpaden langs verkopers te lopen en bijvoorbeeld kleren te passen was revolutionair in die tijd. Centraal gelegen naast de Pont Neuf en vlak bij het Louvre, staat het grote gebouw op een bijna niet te missen plek aan de Seine. 

       

Gouden letters. Aan de Rue de Rivoli heeft La Samaritaine een futuristische nieuwe façade gekregen van glas en staal, maar komend vanaf de Seine heeft het zijn vertrouwde gestalte behouden. Op de deftige gevel staat nog steeds in luxe goudgele letters de naam van het huis ‘Samaritaine’. Op de zij-façade zijn verschillende bloemrijke kunstwerken in art nouveau–stijl te zien.

 

Rondom het warenhuis zijn verschillend bankjes geplaatst om het exterieur goed te kunnen bewonderen.   

Siersmeedwerk en glazen dak                                                            

Voor het interieur is kosten nog moeite bespaart om de luxe die het nieuwe La Samaritaine bezit uit te stralen. Bij binnenkomst is het duidelijk waar het in het vernieuwde La Samaritaine om draait: pracht en praal. Glas, zilver en licht versieren je blik. Centraal bij binnenkomst kijk je langs vijf balkons omhoog, waar siersmeedwerk in Art Nouveau-stijl de reling bekleed. Van het oorspronkelijke interieur resteren verder nog de trappen die in een zacht babyblauw zijn geschilderd en de gerestaureerde muurschilderingen op de bovenste verdieping. Bezoekje zeker waard. Maar ondanks de niet altijd positief ontvangen verandering is een bezoekje aan warenhuis La Samaritaine zeker de moeite waard. De architectuur is prachtig, de trappen fotogeniek. En mocht je geld over hebben maar niet van dure kleding of sieraden houden, dan kan ik je een zwarte koffie aanbevelen op de bovenste verdieping! Bron; frankrijk.nl Dit is een artikel van Sander Beukers, student Journalistiek in Arnhem.

Winkelstraten in Parijs met grote ketens              

Quartier Beaubourg en Les Halles                                                                      

In het hartje van de stad Parijs, tussen het Louvre en het Centre Pompidou bevindt zich het grote overdekte winkelcentrum LES HALLES. Je vindt hier winkels als Adidas, H&M, GAP, Pull&Bear, Nike, Mango, Pimkie, Rituals, Superdry en Zara. Een beetje de grote ketens dus. Het is ideaal om hier lekker te winkelen als het regent. Alle winkels zijn ook op zondag geopend.

Als je wilt winkelen in unieke, lokale boetiekjes en winkeltjes die alleen in Parijs zijn te vinden kan ik straten als Rue des Rosiers, Rue Charlot, Rue du Rio de Sicile en Rue Vieille du Temple aanraden. Rue de Francs-Bourgeois is de centrale winkelstraat. Heb je die helemaal afgelopen? Dan kun je even bijkomen in het prachtige Place des Vosges Bron; Johan & Éline.

Het ontstaan van de Brasseries en Bouillons
Eind 19e eeuw had je in Parijs  al Brasseries en Bouillons. Van oorsprong waren de Brasseries eetgelegenheden naar Elzasser stijl met een eigen brouwerij en snelle maaltijden (o.a. Choucroute natuurlijk) en die vond je bijvoorbeeld in de buurt van de stations met treinen naar het Oosten, naar de Elzas. Daarnaast ontstonden er Bouillons. Ook grote eetgelegenheden maar met eenvoudige Franse gerechten. Oorspronkelijk begon het zelfs met soep voor de arbeiders bij Les Halles, Rond 1900 waren er zo’n 250 van deze Bouillons in Parijs. Maar die verdwenen uit het straatbeeld zo tussen 1920 en 1930 (Roaring twenties) De maar de Brasseries bleven bestaan.

De Brasseries van Parijs

De grote Brasseries in Parijs aan de drukke Boulevards zijn al meer dan een eeuw onlosmakelijk verbonden met het echte Parijse leven en iedere generatie heeft zijn eigen favorieten Geschiedenis.
In de tweede helft van de 19e eeuw ontstonden in Parijs de Bouillons en Brasseries. De Brasserie is eigenlijk een erfstuk van de Frans-Duitse Oorlog van 1870-1871, toen vele Franse Elzassers de Duitse annexatie ontvluchtten en zich in Parijs vestigden. En zij namen hun bierhuizen mee. Het woord ‘brasserie’ komt logischerwijs van ‘brasseur’: brouwer/brouwerij. Elzasser specialiteiten zoals choucroute staan er nog steeds op het menu, samen met het andere armenvoedsel uit de vorige eeuw: fruits de mer (schaal- en geleedpotigen uit zee). Maar we zijn nu ruim een eeuw verder en het zijn nu echter geen eenvoudige bierhuizen meer maar vaak stijlvolle, grote restaurants waar je vaak tot diep in de nacht nog kan eten en met een interieur die verwijst naar de Art Nouveau of de Art Deco.

5 x Beroemde cafés & brasseries in Parijs (Rive Gauche)

Parijs en zijn beroemde cafés en brasseries. Dat is zien én gezien worden. Velen hebben de charme uit het Parijs van jaren ’20 weten te behouden en zijn echt een bezoekje waard. Wist je dat de klassieke brasserie in Parijs een soort ‘grote zus’ is van de bistro? Oorspronkelijk was een brasserie gewoon een brouwerij waar je het bier ter plaatse kon drinken. Nu kan je er terecht voor typische Franse gerechten. Het adembenemende art deco interieur vormt het ideale kader voor de klassiekers die hier op tafel komen.

Parijs mag dan wel bekend zijn als de stad van de liefde, het zou naar onze mening echt wel de stad van de gastronomie genoemd mogen worden. Neem plaats als Parisien of Parisienne en geniet van een traditioneel gerecht en een goed glas wijn in een van de de authentieke brasseries in Parijs en waan je even terug in de tijd. Hoog tijd om onze tips voor de beste brasseries en cafés aan de Rive Gauche in Parijs te delen. Dit zijn 5 bekende cafés en authentieke brasseries in Parijs.

  • #1 Café de Flore: een van de meest inspirerende cafés van Parijs (6e).
  • #2 La Coupole: bekende brasserie in Montparnasse (14e).
  • #3 Les Deux Magots: een instituut in Parijs (6e).
  • #4 Café Procope: het oudste café van Parijs (6e).
  • #5 Brasserie Lipp: meer dan 135 jaar geschiedenis (6e) en ten slotte.

 #1 Café de Flore: een van de meest inspirerende cafés van Parijs (6e) 172 Bd Saint-Germain, 75006 Paris, Telefoon; + 33 1 45 48 55 26   

Ah… Café de Flore! Zeg niet zomaar een koffie drinken bij Café de Flore. Een van de oudste koffiehuizen waar je de authentieke Parijse sfeer van de 20e eeuw kan herbeleven. Café de Flore werd geopend in 1880. Een klassieke brasserie in Parijs met een art deco interieur die tot op heden nog steeds onveranderd is gebleven. Veel beroemdheden en toeristen komen hier om te genieten van een drankje of een lunch. Loop ook even naar binnen en wie weet kom je er wel Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre of Picasso tegen. Goedkoop is het er uiteraard niet maar gewoon even genieten is de boodschap. Je bent namelijk op een van de meest inspirerende plekken van Parijs. Vooraf reserveren een must !!!

#2 La Coupole:

Bekende brasserie op Montparnasse (14e) 102 Bd du Montparnasse, 75014. Telefoon: +33 1 43 20 14 20 Een andere beroemde brasserie in Parijs is La Coupole, gelegen aan de Boulevard Montparnasse. Opgericht in 1927 met maar liefst 500 zitplaatsen. La Coupole was vroeger dé ontmoetingsplek voor kunstenaars en kunstliefhebbers. Picasso, Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir waren regelmatige gasten. Werkelijk een begrip in Parijs en een juweeltje van art deco. Vooral de pilaren met beschilderingen zijn prachtig. Vergeet dus zeker niet even binnen te wandelen wanneer je in buurt van Montparnasse bent. Of geniet van een lunch of diner op het mooie terras. Ook bij La Coupole is het zien én gezien worden. Vooraf reserveren is een must !!!  La Coupole: Aan de Boulevard Montparnasse ligt één van de beroemdste Brasseries van Parijs. La Coupole is gracieus en heeft een roemrucht verleden, vooral door alle Franse en Internationale beroemdheden die hier graag kwamen. In de twintiger jaren vormde deze Art Deco Brasserie het cultureel epicentrum van Montparnasse.

#3 Les Deux Magots:

Een instituut in Parijs (6e)  6 Pl. Saint-Germain des Prés, 75006. Telefoon: +33 1 45 48 55 25 Café Les Deux Magots is een instituut in Parijs en nog steeds een bekende ontmoetingsplaats voor schrijvers, die zich mengen met toeristen uit de hele wereld. Gelegen aan de Place Saint-Germain-des-Prés met een mooi uitzicht op de kerk. Er heerst een traditionele en typische Parijse sfeer met kelners in zwart-wit, rode stoelen en mahoniehouten tafels.                                                                              Een bezoekje aan dit beroemde café in Parijs is altijd een belevenis. Op de prijzen letten doe je ook hier beter niet. Leuk om weten: de naam “Les Deux Magots” komt van het merk van een winkel die zich vroeger op dezelfde locatie bevond. Vooraf reserveren is een must !!! 

#4 Café Procope:

Het oudste café van Parijs (6e).  13 Rue de l’Ancienne Comédie, 75006. Telefoon: +33 1 40 46 79 00 Café Procope in het hart van de wijk Saint-Germain, is het oudste café van Parijs. Het werd in 1686 geopend door de Siciliaanse chef-kok Procopio Cutò en was het centrum van de artistieke en literaire gemeenschap in Parijs. Een plaats met een rijke geschiedenis waarvan het decor intact is gebleven. Enkele van de vele bekende bezoekers aan Le Procope waren Balzac, Victor Hugo en Napoleon. Om maar enkelen te noemen. Zelfs tot op vandaag trekt de charme van Le Procope ’s werelds grootste kunstenaars aan die komen genieten van de specialiteiten van het huis, zoals coq au vin, kalfskop in een ovenschotel of de traditionele millefeuille. En dit allemaal in een prachtig decor. Vooraf reserveren is een must !!!

#5 Brasserie Lipp:

Meer dan 135 jaar geschiedenis (6e)  151 Bd Saint-Germain, 75006. Telefoon: +33 1 45 48 53 91 Onder de liefhebbers van Parijs is ook Brasserie Lipp een begrip. Al meer dan 135 jaar een authentieke brasserie in Saint-Germain-des-Prés. Sinds de oprichting in 1880 door Léonard Lipp, geniet de Brasserie een stevige literaire en politieke reputatie.  Je kan er terecht voor traditionele gerechten zoals de overheerlijke Choucroute met Riesling of de Andouillette. Geniet er van het lekkere eten maar vooral ook van van de ambiance en gezellige drukte die er altijd heerst. Leuk om weten: ze hebben ook een eigen bier die helemaal niet slecht smaakt! Vooraf reserveren een must.

Sfeer

De bijzondere sfeer die er hangt, het antieke decor en de gerechten op grootmoeders wijze maken van deze brasseries en cafés in Parijs unieke en onmisbare plekken. Het is hier dat, soms meer dan 100 jaar geleden, de meest legendarische brouwerijen geboren werden.

WELKOM BIJ  BRASSERIE LIPP                                                                

151 Bd Saint-Germain, 75006. Telefoon: +33 1 45 48 53 91

Een Parijse instelling:

 

 

 

  

In het hart van de wijk Saint-Germain-des Prés ontvangt de Parijse Brasserie LIPP haar klanten elke Dag op een unieke plek waar de charme en het Franse estheticisme van de vorige eeuw bewaard zijn gebleven. Het is een tempel van Parijse gastronomie en serveert de traditionele brasserie keuken met Franse specialiteiten, waarbij de kwaliteit van de producten voorop staat. Brasserie Lipp: Net als Balzar heeft deze Brasserie de Elzasser oorsprong het beste behouden. Dus ook weer zo’n echte Elzasser Brasserie waar de choucroute heerlijk is en er zelf gebrouwen bier bij geserveerd wordt. Op een fantastische plek aan de Boulevard Saint Germain. Tot de beroemde specialiteiten van de Brasserie Lipp behoren de CHOUCROUTE SPÉCIALE LIPP, AU JARRET DE PORC en de POULET FERMIER RÔTI, 100 JOURS en de BLANQUETTE DE VEAU À L’ANCIENNE en de TÊTE DE VEAU RAVIGOTE.                                     

Le Mollard 115 Rue Saint-Lazare, 75008. Telefoon: +33 1 43 87 50 22      

Deze vind je tegen Gare Saint Lazare. Destijds natuurlijk een ankerplaats voor de treinreizigers naar het westen van het land. Heeft net als Montparnasse een indrukwekkend interieur (iets meer Art Deco achtig) en klassieke Franse gerechten…. en is gespecialiseerd in Fruits de Mer.

Bouillon Racine 3 Rue Racine, 75006. Telefoon: +33 1 44 32 15 60           

Chartier had begin 20ste eeuw verschillende Brasseries / Bouillons in Parijs. De beroemde Chartier aan de Rue du Fbg de Montmartre  en deze mooie aan de Rue Racine in het 5e. Strikt genomen is Racine nog steeds meer een Bouillon dan een Brasserie door het type gerechten [niet Elzas / geen Fruits de Mer] maar onderscheid zich van de originele Chartier omdat het net even een slagje netter en verzorgder is. Brasserie Racine is ooit begonnen door de gebroeders Chartier als een Parijse Bouillon maar is in de loop van de 20ste eeuw meer een Brasserie geworden. 

Restaurant Le Square Trousseau (12e arr)1 Rue Antoine Vollon, 75012 Telefoon: +33 1 43 43 06 00; dagelijks van 08 – 02 uur.          

Het restaurant Le Square Trousseau is genoemd naar het ernaast gelegen leuke buurtparkje: het Square Trousseau. Op de plek van het park bevond zich het Hôpital des Enfants Trouvés (vondelingenhospitaal), dat is afgebroken in 1902, waarna het parkje werd aangelegd. In 1907 werd het restaurant Le Square Trousseau geopend, op de hoek van de Rue. Het is een prachtige zaak, de zijn originele Belle Eopoque interieur heeft behouden. De kaart is klassiek bistro en er wordt uitstekend gekookt, sommige gerechten met een twist, zoals de “carpaccio de dorade”: de gerechten zijn niet vet, niet zwaar en worden mooi uitgeserveerd: kortom een aanrader. Bron Wim Dammers

Coupole Galerie Lafayette 

Een absolute must is het intieme restaurant la Coupole in Galeries 

LaFayette. Restaurant – Fastfood

Geniet van een adembenemend uitzicht op de Coupole van Galeries Lafayette door het verfijnde snackmenu van restaurant Vue sur.  Coupole te ontdekken. Kaart; Boterhammen, Salades. Keuze uit warme en koude dranken, frisdrank en alcohol en gebak

Doorlopende service van 9.30 uur tot 19.00 uur. 2e verdieping van de Koepel.      

Een hele leuke chain van restaurants in Parijs zijn: Les Brasseries Flo  !!!  De Brasseries van Parijs …

De grote Brasseries in Parijs aan de drukke Boulevards zijn al meer dan een eeuw onlosmakelijk verbonden met het echte Parijse leven en iedere generatie heeft zijn eigen favorieten. Geschiedenis in de tweede helft van de 19e eeuw ontstonden in Parijs de Bouillons en de Brasseries. De Brasserie is eigenlijk een erfstuk van de Frans-Duitse Oorlog van 1870-1871, toen vele Franse Elzassers de Duitse annexatie ontvluchtten en zich in Parijs vestigden. En zij namen hun bierhuizen mee. Het woord ‘brasserie’ komt logischerwijs van ‘brasseur’: brouwer/brouwerij. Elzasser specialiteiten zoals choucroute staan er nog steeds op het menu, samen met het andere armenvoedsel uit de vorige eeuw: fruits de mer (schaal- en geleedpotigen uit zee). Maar we zijn nu ruim een eeuw verder en het zijn nu echter geen eenvoudige bierhuizen meer maar vaak stijlvolle, grote restaurants waar je vaak tot diep in de nacht nog kan eten en met een interieur die verwijst naar de Art Nouveau of de Art Deco.                 

FLO Brasserie                                                                                                              

De eerste originele Brasserie waar Monsieur Floderer ooit begon…. Omdat rond WO I  het Elzasser interieur te veel associatie had met Duitsland gooide Flo het over een heel andere boeg, Hij koos voor een Brasserie nieuwe stijl met een chique Art Nouveau interieur. Dat werd bepalend voor de toekomst van de Brasseries in Parijs. FLO is niet zo makkelijk te vinden overigens……….een beetje verborgen aan een mooie Cour in het 10e arrondissement

Hier enkele Brasseries Flo verdeeld over Parijs                                           

# Flo Printemps, 64 Bd Haussmann, 75009. Telefoon: +33 1 42 82 50 00.

# Brasserie Flo, 7 Cr des Petites Écuries, 75010. Telefoon: +33 1 47 70 13 59.

# Vaudeville, 29 Rue Vivienne, 7500. Telefoon: +33 1 40 20 04 62.

# Boffinger Paris, 5-7 Rue de la Bastille, 75004. Telefoon: +33 1 42 72 87 82. 

# Boeuf sur le toit, 34 Rue du Colisée, 75008. Telefoon: +33 1 53 93 65 50. 

# Brasserie Balzar. 49 Rue des Écoles, 75005. Telefoon: +33 1 43 54 13 67.

# Bouillon Julien. 16 Rue du Faubourg Saint-Denis. Telefoon: +33 1 47 70 12 06. 

# Les grandes Marches.  6 Pl. de la Bastille, 75012.Telefoon: +33 1 43 42 90 32.

# La Coupole. 102 Bd du Montparnasse, 75014.Telefoon: +33 1 43 20 14 20.            

Denk er wel aan controleer openingstijden en reserveren een must!

 

ETEN EN DRINKEN

De Bouillons van Parijs                                                                               

Bron Perraudin                                                                                                                            

De grote restaurants waar je voor niet al te veel geld goed kan eten zijn afgelopen jaren ongekend populair in Parijs. Wat zijn nou die Basseries en Bouillons ? En welke zijn er nu ?  Hieronder even een update. Eerst de Bouillons en + ook de nieuwste die in 2021 en 2022 openden en dan later een update van de Brasseries in Parijs 

pastedGraphic.png

Restaurant Bouillon Racine in het 5e arr aan de Rue Racine. Dit was naast Chartier op de Boulevard Montmartre één van de originele Chartier Bouillons uit 1906.

Het ontstaan van de Brasseries en Bouillons
Eind 19e eeuw had je in Parijs al Brasseries en Bouillons. Van oorsprong waren de Brasseries eetgelegenheden naar Elzasser stijl met een eigen brouwerij en snelle maaltijden (o.a. Choucroute natuurlijk) en die vond je bijvoorbeeld in de buurt van de stations met treinen naar het Oosten, naar de Elzas. Daarnaast ontstonden er Bouillons. Ook grote eetgelegenheden maar met eenvoudige Franse gerechten. Oorspronkelijk begon het zelfs met soep voor de arbeiders bij Les Halles, Rond 1900 waren er zo’n 250 van deze Bouillons in Parijs. Maar die verdwenen uit het straatbeeld zo tussen 1920 en 1930 ( De Roaring Twenties) maar de Brasseries bleven bestaan.

Brasseries en Bouillons; eind 20ste eeuw
Het Brasserie landschap van de tweede helft van de 20ste eeuw is dat van een paar echte Elzasser Brasseries zoals Chez Jenny , Balzar en Alsace  en dan de overige Brasseries zoals  Bistrot de la Gare, Julien , Flo en  Vagenande  die wel upscale genoemd kunnen worden. Vaak zijn die gespecialiseerd in Fruits de Mer en klassieke mooie gerechten en met een Art Nouveau [Julien en Flo ] of Art Deco interieur [Coupole].  Restaurant Chartier was eigenlijk één van de weinige restaurants die het Bouillon karakter heeft behouden. Dus relatief eenvoudige maaltijden maar wel in een mooi interieur. En die formule wordt weer opgepikt. Want het eten bij een Bouillon is uitermate populair. In de stad ontstaan nieuwe Bouillons en bestaande Brasseries gooien het over een andere boeg en worden een Bouillon.

Wat zijn nu de Bouillons van Parijs

pastedGraphic_1.png

Bouillon Chartier:                                                                                     

Aan een kleine Cour in een zijstraat van de  Boulevard Haussmann is al heel lang die beroemde Bouillon Chartier gevestigd. In een Art Nouveau decor en een levendige atmosfeer eet je daar beroemde Franse [eenvoudige] klassiekers

Bouillon Pigalle

Chartier is inmiddels niet meer de enige Bouillon.  Want in 2018 werd aan de Boulevard Barbes Rochechouart de Bouillon Pigalle geopend. Met 300 zitplaatsen is deze bouillon uitermate populair en een uitgebreide kaart met klassieke / zeer betaalbare gerechten zoals Bouillon de volaille, minestrone & vermicelles – 2,90 en Bœuf bourguignon, lard fumé, coquillettes – 12,20 .

Bouillon Chartier Montparnasse                                                           

En in 2019 sloot aan de Boulevard Montparnasse de Brasserie Montparnasse 1900 en na een geslaagde renovatie van het interieur opende hier  Bouillon Chartier Montparnasse. Dus echt een dochterondernemening van de originele Chartier.

pastedGraphic_2.png

Bouillon Pigalle aan de grote Boulevard van Montmartre

Bouillon Julien    

En ook Restaurant Julien heeft sinds kort ook de formule “Bouillon” overgenomen. Maar daarmee werd het interieur volledig gerestaureerd. Alle lagen verf en andere aanpassingen die afgelopen eeuw zijn aangebracht werden verwijderd en het restaurant is zoveel mogelijk als het kon teruggebracht in de stijl zoals het oorspronkelijk was. 

pastedGraphic_3.png

Het nieuwe interieur van Julien

Bouillon Republique   39 Bd du Temple, 75003 Paris.+33 1 42 59 69 31                                                                             

Eind 2021 opende de nieuwste bouillon van Parijs. Bouillon Republique. Die is gevestigd op de plek waar lang de Elzasser Brasserie Chez Jenny zat en is in handen van dezelfde eigenaren die amper twee jaar geleden Bouillon Pigalle openden. Dus dit is ook weer een Bouillon met een 19e eeuwse atmosfeer en dus Art Nouveau en Art Deco elementen + eenvoudige Franse klassieke gerechten voor relatief weinig geld zoals Œufs mayonnaise – 2,50,Tartare de bœuf préparé, frites – 11,40 euro en Profiterole, glace au lait & chocolat chaud – 4,80 euro.

pastedGraphic_4.png

Chartier Gare de L’Est                                                                      

In 2019 openden de eigenaren van Bouillon Chartier een nieuwe Bouillon aan de Boulevard Montparnasse en in april van dit jaar een geheel nieuwe Bouillon aan het plein van Gare de L’Est. De 3e Chartier in Parijs.

Het verhaal van brasserie LIPP, die een Parijse instelling werd

Het verhaal begint in de 19e eeuw in het door Duitsland bezette Elzas-Lotharingen. Zoals zoveel van zijn landgenoten vluchtte Léonard Lipp naar Parijs. De Elzasser bezat twee vaardigheden: hij kon een goed bier van een slecht bier onderscheiden en hij kon een fabelachtige zuurkool bereiden. Dat was in die tijd genoeg om een behoorlijk inkomen te verdienen, en in 1880 opende hij zijn Bouillon/brasserie aan de Boulevard Saint-Germain 151. Uitgerust met tien tafels met marmeren blad, taps om bier te serveren, een paar zuurkoolvaten en het bord Brasserie des bords du Rhin dat voor de deur hing, promootte Lipp de burgerlijke Elzasser keuken in de modieuze hoofdstad van Frankrijk. Dit was zijn manier om wraak te nemen op de keizer voor de overgave van Napoleon in de Slag bij Sedan: Elzas-Lotharingen was als het ware terug op Frans grondgebied. Tegen de tijd dat Léonard rond de eeuwwisseling zijn etablissement verkocht, heette het Brasserie Lipp.

Nieuwe eigenaar Martin Barthélemy Hébrard ontwierp het interieur opnieuw en huurde de gebroeders Fargues, kunstenaars die gespecialiseerd waren in keramiek, in om de art-nouveau keramische panelen te maken. Na Hébrard volgden en gingen nieuwe eigenaren elkaar snel op: Pierre Mendès France en Maurice Couve de Murville (1907), Michel Debré (1912), Edgar Faure (1908), Jacyues Chaban-Delmas (1915) en François Mitterrand (1916). Tijdens de Eerste Wereldoorlog liet de vrouw van de eigenaar, Clémence, de woorden du Rhin overschilderen op het bord van het restaurant, omdat het een tijd was waarin alles wat met Germaans te maken had afgekeurd werd. Het nieuws van het front werd gedeeld onder het genot van een biertje in dit  favoriete etablissement met de vreemde naam Brasserie des bords. “Chez Lipp” is echter waar de stamgasten naartoe gingen. Na de oorlog verwelkomde Lipp zijn trouwe klantenkring weer en groeide het bedrijf enorm. Jean Cocteau, Raymond Radiguet, Max Jacob en nog veel meer beroemde mensen bezochten Lipp. De immer alerte Clémence, heersend achter de kassa, kon zich niet voorstellen dat haar toekomstige klantenkring ooit zou lezen als een Who’s Who van de rijken, beroemdheden en machtigen.

In juli 1920 had Lipp het drukker dan ooit toen een jonge Marcellin Cazes en zijn vrouw Clémence, geboren in de regio Auvergne, het restaurant overnamen met zijn decoratieve handbeschilderde tegels en alle zes tafels. Ondanks Marcellins gebrek aan ervaring in het runnen van een restaurant, een succesvol restaurant, vertrouwde hij op zijn instinct. Hij realiseerde zich niet dat zijn zuurkool ‘betrouwbaar’ moest zijn. Voor hem was het genoeg dat het goed smaakte. Al snel leidde de groeiende populariteit van het restaurant tot ingrijpende renovaties: er werd een tweede, grotere eetzaal toegevoegd, prachtig ontworpen door architect Joseph Madeline en de oorspronkelijke ruimte werd gerenoveerd en gemoderniseerd. De originele tegels van Fargues werden intact gehouden en aangevuld met extra keramiek, spiegels, verlichting en een beschilderd plafond in Veronese-stijl. De spiegels – lichtjes gekanteld – gaven klanten die naar de muur keken zicht op de actie achter hen en de lichten creëerden zo’n warme en gastvrije sfeer dat Marcellin beloofde nooit iets aan het decor te veranderen!!!

Het succes verhaal gaat verder…                                                                   

Trouw aan de traditie

Marcellins zoon Roger, een 12-jarige student toen het onlangs gerenoveerde en uitgebreide restaurant heropende, en naar een van de meest prestigieuze scholen in de stad ging, zou de integriteit van de instelling behouden die zijn vader hem had nagelaten. Noem de naam Lipp en beroemde schrijvers als Proust, Camus en Sartre komen in je op. Ook politici waren frequente gasten. Lipp zorgde in feite voor een klantenkring die in drie verschillende categorieën viel: de lunch was voor de lokale professionals en zakenmensen die op een rustige, serieuze plek wilden dineren (“sérieux” was een woord dat Marcellin Cazes vaak gebruikte); de vroege avond was voor schrijvers, boekverkopers, uitgevers, magistraten, ambtenaren, doktoren en kunstenaars die wilden ontspannen met een drankje of twee en een goed gesprek wilden hebben; de latere avonduren waren voor “Tout Paris.”

Brasserie Lipp viert dit jaar haar 143e jaardag en is sinds 1990 een iconisch onderdeel van de restaurant-scene. Lipp, doordrenkt van traditie en geschiedenis, blijft trouw aan zijn roots en blijft eenvoudig, stevig eten en warme gastvrijheid serveren. Veel van zijn trouwe stamgasten zijn overleden en er zijn nieuwe bijgekomen. Net als Michel Perrochon, die het roer overnam na het overlijden van zijn oom Roger Cazes in 1987.

Bron: Chez Lipp: Fidèle à la tradition